Wykonanie
Kapusta kiszona to jeden z moich ulubionych składników, wykorzystuję ją w mojej kuchni bardzo często. Dziś chcę pokazać ją w trochę mniej tradycyjnej odsłonie, bo na słodko. Tzn. nie jest oczywiście tak po prostu słodka - jest pikantna, ale z wyraźną
słodyczą, bo znajdziecie w niej sporą ilość
owoców i
miód. Tak przygotowana
kapusta bardzo pasuje do smażonych
mięs, choćby do kotleta
schabowego :)Użyłam doskonałego
miodu rzepakowego z Gospodarstwa Pszczelarskiego Suszka, serdecznie Wam polecam to miejsce.
Składniki :300 g.
kiszonej kapusty1 średnia
cebula1 ząbek
czosnku2 duże czerwone
jabłkaduża garść
suszonej żurawiny1 łyżeczka
miodu rzepakowego, polecam
Miody Suszka3-4 łyżki
oleju2 łyżki zimnego
masła1 łyżeczka posiekanego
tymianku (u mnie świeży)
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Na głęboką patelnię wlewam
olej, wrzucam odciśniętą
kapustę i pod pokrywką smażę ją 5 minut, mieszając. Dolewam pół szklanki
wody, lekko
solę i duszę 10 minut- też pod pokrywką (kontrolując, by się nic nie przypaliło). Gdy
woda odparuje a
kapusta lekko zmięknie, przesuwam
kapustę na jedną połowę patelni, i na pustą wrzucam posiekaną cieniutko
cebulę, wlewam na
cebulę odrobinę
oleju. Smażę pod przykryciem do momentu, gdy
cebula zacznie nabierać złotego koloru. Wtedy mieszam wszystko razem, dodaję
masło, dorzucam
żurawinę i posiekane w plasterki
jabłka (kroję je na ósemki, wyjmuję tylko gniazda nasienne, nie obieram!). Duszę, mieszając, ok. 15 minut, po czym dodaję
miód, posiekany
czosnek i
zioła. Doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Podaję na gorąco.Przepis autorski.