Wykonanie
Był
ketchup z
cukinii to jest także z dyni. Dostałam od koleżanki bardzo ładny i duży okaz, tak sobie pomyślałam, że zrobię z niej
ketchup. Z
cukinii bardzo wszystkim smakował, więc tak sobie pomyślałam, że z dyni będzie równie pyszny. I wiecie co - wyszedł wspaniały. Zdecydowanie wam polecam wykorzystanie dyni do
ketchupu. Z podanej porcji wychodzą 4 słoiczki takie jak na zdjęciu.Zapraszam :-)Składniki:- 1 , 5 kg dyni (waga po obraniu i wypestkowaniu)- 2 duże
cebule- 200 ml
octu - ja dałam z
czerwonego wina- 250 g
cukru- 3-4 łyżeczki
soli- szczypta
chili- pół łyżeczki
pieprzu- 300 g
koncentratu pomidorowego- 2 łyżeczki
curry- pół łyżeczki
imbiru w proszku- ząbek
czosnkuWykonanie:
Dynię (obraną i wypestkowaną) kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy pół szklanki
wody i zagotowujemy. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę
cebulę. Wsypujemy 3 łyżeczki
soli i gotujemy godzinę na średnim ogniu, mieszamy. Następnie wszystko chwilkę studzimy, dodajemy wyciśnięty
czosnek i miksujemy wszystko blenderem. Dodajemy
ocet,
cukier i
przyprawy oraz koncentrat. Mieszamy i gotujemy jeszcze 30 minut, aż wszystko zgęstnieje, przykryjmy garnek pokrywką bo
keczup będzie bulgotał i "strzelał".Gorący
keczup przekładamy do wyparzonych słoiczków (mi wyszły 4), zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut - do garnka wkładamy ściereczkę, wlewamy
wodę i wstawiamy słoiki. Zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy.
Keczup świetnie smakuje na kanapkach, jako dodatek do sałatek czy do
wędlin i
mięs.