Wykonanie
Kiedy mama przyniosła z pracy ten przepis, byłam sceptyczna. Nie wydawało mi się, że
keczup z
cukinii może być czymś rewelacyjnym. Okazało się jednak, że jest pyszny, lepszy nawet niż oryginalny
keczup. Dodatek
curry i
ostrej papryki dodaje mu pikanterii. Świetnie smakuje jako dodatek do kanapek, pizzy,
parówek, pasztecików a nawet
kiełbas z grilla. Wszystkim w domu tak zasmakował, że zawekowałyśmy chyba ze sto słoików. I codziennie otwieramy nowy. Jest niezastąpiony.Składniki:1,5 kg
cukinii obranej i wydrążonej1/2 kg
cukru1 szklanka
octu1/2 kg
cebuli200 g
koncentratu pomidorowego Pudliszkiłyżka ostrej mielonej
papryki1/2 łyżki
curry1/2 łyżki
pieprzułyżka
soliCebulę i
cukinię zmiksować i odstawić do lodówki na 6 godzin lub dłużej. Przekłądamy do rondla z grubym dnem, dodajemy
ocet i
cukier, gotujemy 20 minut. Dodajemy po tym czasie resztę składników i gotujemy jeszcze minimum kwadrans. Przekłądamy gorący do słoików, zakręcamy i odstawiamy. Jeżeli damy do słoików gorący, nie trzeba pasteryzować.