ßßß
Kiedy mama przyniosła z pracy ten przepis, byłam sceptyczna. Nie wydawało mi się, że keczup z cukinii może być czymś rewelacyjnym. Okazało się jednak, że jest pyszny, lepszy nawet niż oryginalny keczup. Dodatek curry i ostrej papryki dodaje mu pikanterii. Świetnie smakuje jako dodatek do kanapek, pizzy, parówek, pasztecików a nawet kiełbas z grilla. Wszystkim w domu tak zasmakował, że zawekowałyśmy chyba ze sto słoików. I codziennie otwieramy nowy. Jest niezastąpiony.Składniki:1,5 kg cukinii obranej i wydrążonej1/2 kg cukru1 szklanka octu1/2 kg cebuli200 g koncentratu pomidorowego Pudliszkiłyżka ostrej mielonej papryki1/2 łyżki curry1/2 łyżki pieprzułyżka soliCebulę i cukinię zmiksować i odstawić do lodówki na 6 godzin lub dłużej. Przekłądamy do rondla z grubym dnem, dodajemy ocet i cukier, gotujemy 20 minut. Dodajemy po tym czasie resztę składników i gotujemy jeszcze minimum kwadrans. Przekłądamy gorący do słoików, zakręcamy i odstawiamy. Jeżeli damy do słoików gorący, nie trzeba pasteryzować.