ßßß
W końcu się za niego zabrałam. Dostałam kilka pięknych cukinii od mojej serdecznej koleżanki Wioli, no to je zamknęłam w słoiczki na zimę. Przepis na ten ketchup mam od mojej ukochanej cioci Wiesi, która robi go już od lat. A jaki jest pyszny, normalnie można go wyjadać wprost z garnka. Ja zrobiłam od razu dwie porcję i jeszcze zrobię, bo naprawdę warto. Taki ketchup możemy wykorzystać na kanapki, do wędlin a nawet dodać do makaronu, ryżu czy mięsa. Koniecznie go zróbcie, ja polecam.Zapraszam :-)Składniki:- 1,5 kg cukinii (waga po wydrążeniu i obraniu w razie potrzeby ze skórki)- 4 średnie cebule- 2 szklanki cukru- 1 szklanka octu- 1 łyżeczka słodkiej papryki- 2 łyżeczki curry- 1 łyżeczka pieprzu- opcjonalnie szczypta lub dwie chilli- 2 słoiczki koncentratu (jeden 190 g)- sólWykonanie:Cukinię myjemy i wydrążamy środek z pestkami. W razie potrzeby również obieramy - ja miałam młode cukinię, więc ich skórka była bardzo miękka. Cukinię ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy 3 łyżeczki soli, mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny, aby zmiękła i puściła sok. Następnie wstawiamy na gaz i gotujemy, aż cukinia zmięknie - tak 1,5 - 2 godziny na małym ogniu. Dodajemy cukier i ocet i gotujemy 20 minut, potem dodajemy koncentrat i przyprawy, doprawiamy jeszcze do smaku solą i opcjonalnie chilli. Całość miksujemy dokładnie blenderem.Gotowy ketchup przekładamy do wyparzonych słoiczków ( z podanych proporcji wychodzi 6 słoiczków - takich jak na zdjęciu) i zakręcamy. Pasteryzujemy 15-20 minut - do garnka wlewamy wodę i wkładamy na dno ściereczkę, wstawiamy słoiczki tak, aby woda pokrywała 3/4 wysokości i gotujemy na średnim ogniu, wyciągamy i chowamy do spiżarni na zimę.