ßßß
Składniki:1 kg cebuligarść soli3 kg cukinii (obranej i pozbawionej pestek)ok 80 dag cukru1 łyżka pieprzu (może być pół na pół z ziołowym)1 łyżka curry1 łyżka słodkiej papryki1 litrowy słoik koncentratu pomidorowego (950g)350-500 ml octu - w zależności jak ostry keczup chcemy otrzymaćSposób przygotowania:1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, nasypać garść soli, wymieszać i odstawić na noc. Następnie odcisnąć z nadmiaru soku.2. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, dobrze odcisnąć z soku.3. Cebulę i cukinię dusić pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła. Następnie zmiksować lub zblenderować na gładko.4. Uzyskany miąższ podgrzać i dodać pozostałe składniki, całość gotować jeszcze 15 minut.5. Gorący keczup przełożyć do słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem. Keczup nie wymaga dodatkowej pasteryzacji.Z podanej porcji wyszło mi 20 słoików różnej wielkości.Smacznego!!!