Wykonanie
Kiedy znalazłam przepis na
cukiniowy keczup nie mogłam z niego nie skorzystać.
Cukinia na działce mimo niesprzyjającej aury i lekkich nocnych przymrozków nadal kwitnie i owocuje. Takiego urodzaju nie przewidziałam i mimo mojej miłości do
cukinii lekko mi się już w tym sezonie przejadła w postaci, zup, kremów, placków, zapiekanek.... Przepis na
keczup spadł mi z nieba :)1500g
cukinii bez skórki i bez pestek500g
cebuli2 szklanki
cukru1 szklanka
octu 10%550g
koncentratu pomidorowego (dałam Pudliszki)1 łyżeczka
pieprzu (dałam
ziołowy)1 niepełna łyżeczka
pieprzu cayenne1 łyżeczka
słodkiej paprykigarść
soliCukinię i
cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić na durszlak i zasypać garścią
soli. Zostawić na noc aby
cukinia puściła sok. Następnego dnia
cukinię z
cebulą zagotować bez przykrycia i gotować aż będzie z tego papka. Wówczas dodać
cukier i
ocet i gotować ok 20 minut. Po tym czasie dodać
koncentrat pomidorowy i
przyprawy i ponownie gotować około 20 minut. Przez cały czas gotowanie trzeba
cukinię od czasu do czasu mieszać aby nic nam się nie przypaliło. Zmiksować. Przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut w kąpieli
wodnej.