Wykonanie
Jakiś czas temu, na blogu u
Mariki widziałam wspaniały przepis na
ketchup z
cukinii. Gdy tylko dostałam kolejną wielką
cukinię od Babci - od razu wiedziałam na co ją przeznaczę. Żałuję, że nie mam więcej
cukinii.
Ketchup jest wspaniały! Wyszło go sporo, ale ubywa w przerażającym tempie. Mój M. zjada go z kanapkami, wyjada łyżką ze słoiczka, właściwie od kilku dni nie je nic innego :-) Jak dla mnie idealny do pizzy :-) Jeśli macie jeszcze gdzieś
cukinię, koniecznie musicie zrobić ten
ketchup, nie pożałujecie :)
Potrzebujemy*:1,5 kg
cukinii (obranej i z wydrążonymi pestkami)0,5 kg
cebulispora garść
soli400 g
koncentratu pomidorowego1 szklanka
cukru trzcinowego1/2 szklanki
octu1 łyżeczka
pieprzu cayenne1 łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka
papryki słodkiejWykonanie rozkłada się na dwa dni, ale nie martwcie się, wcale nie jest bardzo pracochłonne.1 dzień (wieczorem):
Cukinię myjemy, obieramy i wydrążamy nasiona. Ścieramy ją na tarce jarzynowej (ja mam opcję tarki w maszynce do
mielenia mięsa, skraca to czas przygotowania).
Cebulę obieramy z łupinek i również ścieramy na tarce.Starte warzywa przekładamy do dużego garnka, zasypujemy garścią
soli, mieszamy i zostawiamy tak na całą noc.2 dzień:Warzywa gotujemy przez około 20 minut, do momentu aż się rozgotują i powstanie papka. Następnie dodajemy
cukier i
ocet i gotujemy przez kolejne 20 minut, na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy
przyprawy i koncentrat i dalej gotujemy kolejne 20 minut.Przygotowujemy słoiki.Po 20 minutach miksujemy np. blenderem na gładką masę. Przekładamy do słoików, pasteryzujemy. Lub przekładamy do dużego naczynia i wstawiamy do lodówki,
ketchup i tak szybko znika, zanim się zepsuje;)Smacznego!*Nieco zmieniłam proporcje