ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu, na blogu u Mariki widziałam wspaniały przepis na ketchup z cukinii. Gdy tylko dostałam kolejną wielką cukinię od Babci - od razu wiedziałam na co ją przeznaczę. Żałuję, że nie mam więcej cukinii. Ketchup jest wspaniały! Wyszło go sporo, ale ubywa w przerażającym tempie. Mój M. zjada go z kanapkami, wyjada łyżką ze słoiczka, właściwie od kilku dni nie je nic innego :-) Jak dla mnie idealny do pizzy :-) Jeśli macie jeszcze gdzieś cukinię, koniecznie musicie zrobić ten ketchup, nie pożałujecie :)
Potrzebujemy*:
1,5 kg cukinii (obranej i z wydrążonymi pestkami)
0,5 kg cebuli
spora garść soli
400 g koncentratu pomidorowego
1 szklanka cukru trzcinowego
1/2 szklanki octu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
Wykonanie rozkłada się na dwa dni, ale nie martwcie się, wcale nie jest bardzo pracochłonne.
1 dzień (wieczorem):
Cukinię myjemy, obieramy i wydrążamy nasiona. Ścieramy ją na tarce jarzynowej (ja mam opcję tarki w maszynce do mielenia mięsa, skraca to czas przygotowania). Cebulę obieramy z łupinek i również ścieramy na tarce.
Starte warzywa przekładamy do dużego garnka, zasypujemy garścią soli, mieszamy i zostawiamy tak na całą noc.
2 dzień:
Warzywa gotujemy przez około 20 minut, do momentu aż się rozgotują i powstanie papka. Następnie dodajemy cukier i ocet i gotujemy przez kolejne 20 minut, na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy przyprawy i koncentrat i dalej gotujemy kolejne 20 minut.
Przygotowujemy słoiki.
Po 20 minutach miksujemy np. blenderem na gładką masę. Przekładamy do słoików, pasteryzujemy. Lub przekładamy do dużego naczynia i wstawiamy do lodówki, ketchup i tak szybko znika, zanim się zepsuje;)
Smacznego!
*Nieco zmieniłam proporcje
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/10/ketchup-z-cukinii-pyszny.html