ßßß
Potrzebujemy*:1,5 kg cukinii (obranej i z wydrążonymi pestkami)0,5 kg cebulispora garść soli400 g koncentratu pomidorowego1 szklanka cukru trzcinowego1/2 szklanki octu1 łyżeczka pieprzu cayenne1 łyżeczka pieprzu1 łyżeczka papryki słodkiejWykonanie rozkłada się na dwa dni, ale nie martwcie się, wcale nie jest bardzo pracochłonne.1 dzień (wieczorem):Cukinię myjemy, obieramy i wydrążamy nasiona. Ścieramy ją na tarce jarzynowej (ja mam opcję tarki w maszynce do mielenia mięsa, skraca to czas przygotowania). Cebulę obieramy z łupinek i również ścieramy na tarce.Starte warzywa przekładamy do dużego garnka, zasypujemy garścią soli, mieszamy i zostawiamy tak na całą noc.2 dzień:Warzywa gotujemy przez około 20 minut, do momentu aż się rozgotują i powstanie papka. Następnie dodajemy cukier i ocet i gotujemy przez kolejne 20 minut, na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy przyprawy i koncentrat i dalej gotujemy kolejne 20 minut.Przygotowujemy słoiki.Po 20 minutach miksujemy np. blenderem na gładką masę. Przekładamy do słoików, pasteryzujemy. Lub przekładamy do dużego naczynia i wstawiamy do lodówki, ketchup i tak szybko znika, zanim się zepsuje;)Smacznego!*Nieco zmieniłam proporcje