Wykonanie
Zostałam obdarowana
jeżynami. I muszę przyznać, lubię takie podarunki. Trochę zjedliśmy, trochę zamroziłam na czarna godzinę, a reszty użyłam do drożdżówek. Jak dobry był to pomysł, chyba nie muszę pisać:) Zniknęły w dość szybkim czasie, i udało mi się również kilka podarować. Moje ciasto na drożdżówki oraz nadzienie
serowe, nie są słodkie. Dla nas były idealne. Jeśli jednak wolicie słodsze wypieki dodajcie
cukru nieco więcej.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:800 g
mąki (plus do podsypania)40 g świeżych
drożdży80 g
cukru2
jajkaok. 400 ml ciepłego
mleka100 g rozpuszczonego i wystudzonego
masłaMasa serowa:250 g
twarogu1
jajko1 łyżka
cukru pudruDodatkowo:
Owoce- u mnie
jeżynyWykonanie:Masa serowa:
Twaróg utrzyj z
jajkiem. Ja użyłam kuli do ucierania. Jeżeli nie masz takowej użyj widelca:) Dodaj
cukier puder. Ucieraj chwilę, aż składniki się połączą.Ciasto:
Drożdże rozkrusz do miski, zalej ciepłym
mlekiem i dodaj łyżeczkę
cukru. Gdy
drożdże się rozpuszczą dodaj
mąkę i resztę
cukru. Mieszając dodaj
jajka i
masło. Gdy ciasto będzie zbyt luźne dodaj
mąkę. Dobrze wyrób, a w razie potrzeby dodaj
mąkę. Gdy ciasto zacznie odstawać od miski uformuj kule i odstaw do wyrośnięcia (musi podwoić objętość). Po wyrośnięciu formuj placki i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym placku zrób niewielkie wgłębienie i rozsmaruj masę
serową i dodaj
owoce. Piecz w temp. 180 stopni aż drożdżówki będą rumiane (ok 30 min).Smacznego!