Wykonanie
Przepyszne bułeczki z nadzeniem
borówkowym lub
jagodowym (jak kto woli ;) ) Myślę że doskonale by smakowały również z
malinami lub np
serem. Ja dzisiaj postanowiłam wykorzystać
jeżyny, które zostały mi z
nalewki jeżynowej . Wyszły genialne :) Jednak nie miałam odwagi ich podać dzieciom, a sama również
jadłam dopiero upewniwszy się, że nie
będę prowadziła samochodu ;) Przepis znaleziony na blogu Fuzja Smaków . Polecam baaaardzo :)Składniki na ok 12 bułeczek:1
jajko100g
masła1 łyżka
oleju3/4 szkl.
mleka (ja dałam pełną szkalnkę)700g
mąki pszennej70g
drożdży świeżych4 czubate łyżki
cukru pudruSkładniki na nadzienie:600g
owoców (
borówki,
maliny,
jeżyny)2 płaskie łyżki
cukru pudru1 czubata łyżka
mąki pszennejSkładniki na kruszonkę:2 łyżki
cukru kryształu2 łyżki
masłamąka (tyle żeby powstała kruszonka)dodatkowo:1 jako do posmarowaniaDo rondelka wlać
mleko,
olej i pokrojone
masło. Roztopić i wystudzić.
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką
cukru i 1 łyżeczką letniej
wody. Odstawić na ok 5-10 min aż zaczną "pracować". Mąk przesiać razem z
cukrem pudrem, dodać
sól oraz wlać wcześniej wystudzone
mleko z
masłem oraz
drożdże. Wymieszać bardzo dokładnie. Jeśli ciasto jest zbyt sztywne dodać letniego
mleka. (ciasto powinno być miękkie i sprężyste). Dobrze wyrobione odstawić pod przykryciem do podwojenia swojej objętości (ok 2 godz).W tym czase przygotować nadzienie. Umyte i osuszone
owoce wymieszać z
cukrem i
mąką.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na osypany
mąką blat i lekko wyrobić formując wałek. Podzielić go na ok 100g kawałki (u mnie wyszło 12 szt). Z każdego kawałeczka zrobić placuszek o grubości ok 0,5 cm. Nałożyć nadzienie i dokładnie skleić (zlepienie dajemy pod spód). Uformować bułeczkę i układać na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Bułeczki odstawić n ok 30 min do napuszenia. Po tym czasie posmarować je roztrzepanym
jajkiem i posypac kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 min do momentu gdy ładnie się zarumienią.Smacznego :)