Wykonanie
Lekka i puszysta- z tego ciasta z powodzeniem zrobicie też pyszną
chałkę czy pojedyńcze drożdżówki! Świetnie smakuje jescze ciepła, popijana sielską szklanką
mleka lub
kakao :) Ułóżcie na niej ulubione, sezonowe
owoce,
póki jeszcze są, skuście się na zrobienie własnej- może z
truskawkami (jeśli jeszcze znajdziecie) albo
jagodami ? ;)
(przepis podstawowy)35 g świeżych
drożdży450- 500 g
mąki pszennej75 g
cukru50 ml
olejuszklanka letniego
mleka1/2 łyżeczki
solikoszyczek
malinopakowanie
borówek (250 g)garść
jeżyn lub
porzeczek50 g
masła2/3 szlanki
mąki1/2 szklanki
cukruDrożdże rozetrzeć z łyżeczką
cukru, zalać 3 łyżkami
wody i wymieszać z łyżeczką
mąki. Odstawić, aż
drożdże zaczną fermetnować (około 10 minut).Przez ten czas
mąkę przesiać, wymieszać z
cukrem i
solą.
Potem dodać rozczyn,
mleko i
olej. Wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto. Odłożyć na 1- 1,5 godziny, przykryte ściereczką. Ciasto delikatnie przełożyć do natłuszczonej (
olejem lub
masłem) formy (20 x 20) i znów odłożyć na 15- 30 minut. Przez ten czas przygotować kruszonkę:
masło posiekać z
mąką i
cukrem, wymłuskać tak, by powstała kruszonka. Ciasto obsypać
owocami, posypać kruszonką i piec 35- 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!