Wykonanie
Tarta rustykalna, zwana też galette, to po prostu kruche, delikatne ciasto, celowo niedbale zawinięte wokół
owocowego, sezonowego nadzienia. Urzeka mnie jej wygląd i prostota wykonania - żadnego kombinowania, wciskania w formy, cyzelowania. Ot, zawijamy krawędzie i wkładamy do piekarnika.Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, w trakcie jedzenia robi się z niego taka kruszonka. Jest tylko lekko słodkie, w zasadzie większość
słodyczy pochodzi z
owoców i ewentualnie z
cukru, którym posypiemy krawędzie. W tej wersji jest to wypiek dla osób, które lubią kwaskowatość, a nie
słodycz ulepkową - Połówek dosładzał sobie tartę na talerzu, ja zajadałam ciesząc się smakiem
malin i
jeżyn.I właśnie - sezon na
maliny i
jeżyny w moim warzywniaku w pełni, za 5-7zł można kupić półkilogramową kobiałkę, a pewnie na targu jest jeszcze taniej. Zazwyczaj zjadam je prosto z koszyczka, ale ponieważ została mi garść
malin o której zapomniałam i już nie były takie jędrne i śliczne, to dokupiłam
jeżyny, wymieszałam i tak powstała ta
tarta. Nie wiem, czy dla kogoś będzie to zaleta, dla mnie akurat jest, ale
tarta ta w smaku jest jak
ciastko z McDonalda ;) tylko oczywiście nie ma tego smażonego w głębokim
oleju ciasta.
Składniki:Dwie-trzy garście
owoców leśnych - u mnie garść
malin i dwie garście
jeżyn150g
mąki pszennej100g
mąki owsianej (można zastąpić pszenną)Pół łyżeczki
soli1 łyżka
cukru + 3 łyżki
cukru do posypania150g chłodnego
masłaKilka łyżek zimnego
mlekaKoszt: ok. 7-8złCzas wykonania: 2h
Wykonanie:
Masło kroimy w kosteczkę, w blenderze siekamy z nim
mąkę, łyżkę
cukru i
sól, aż przybierze postać mokrego piasku. Jeżeli nie mamy blendera, to siekamy
masło drobniej, po czym dość szybko rozcieramy je z
mąką,
cukrem i
solą w dłoniach, do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodajemy po łyżce zimnego
mleka, szybko zagniatając/blendując, aż ciasto będzie zwartą i elastyczną kulką. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy na ok. godzinę do lodówki.Po tym czasie ciasto wyciągamy, rękami lekko spłaszczamy, na papierze do pieczenia wałkujemy w okrąg mający ok. 20-25cm średnicy. Na środek wykładamy
owoce, zawijamy brzegi tarty na
owoce. Krawędzie smarujemy
mlekiem, posypujemy ok. 1-2 łyżkami
cukru. Dodatkową łyżkę
cukru wysypujemy na
owoce.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni, pieczemy ok. 30 minut, aż krawędzie będą przypieczone i zrumienione.
Wpisy biorą udział w
jeżynowo-
malinowych akcjach na durszlaku i mikserze :)