ßßß
500 g mąki pszennej200 ml mleka1 łyżka gęstej śmietany35 g świeżych drożdży4 łyżki cukru + 2 łyżki cukru waniliowegoduże jajko ( + jajko do posmarowania bułeczek)50 g roztopionego masła1 łyżka olejuszczypta solinadzienie :duża garść porzeczekszklanka malin1 łyżka mąki ziemniaczanej3 łyżki cukrukruszonka :szklanka mąki80 g cukru80 g masłaRozpuścić masło, mleko podgrzać i przygotować zaczyn: odlać 3 łyżki ciepłego mleka i wymieszać je z rozkruszonymi drożdżami, łyżką cukru i śmietaną - wymieszać, odstawić na kilka minut aż zaczyn ruszy.Mąkę przesiać do miski, dodać resztę mleka i cukru, jajko, masło, olej i sól oraz dodać zaczyn.Wyrobić ciasto - ja używam miksera z hakami - ciasto nie powinno kleić się do rąk, ja podsypywałam je jeszcze mąką.Zostawić do wyrośnięcia na godzinę, a w tym czasie zagnieść składniki na kruszonkę.Z wyrośniętego, odgazowanego ciasta uformować wałek i podzielić go na 12 części (patrz zdjęcie).Porzeczki i maliny wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.Z każdej części ciasta uformować krążek, na którym położyć łyżką owoce, a następnie zlepić całość.Układać bułeczki na blasze z papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu.Posmarować wszystkie bułeczki rozmieszanym jajkiem i posypać kruszonką - zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.Włożyć bułeczki do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. i piec przez 25-30 minut do zrumienienia.Bułeczki ostudzić na kratce.





