Wykonanie
Kiedy szukam pomysłu na
drożdżowe wypieki to zaglądam na znajome i sprawdzone blogi kulinarne. Tym razem miałam pod ręką
porzeczki i ochotę na
drożdżowe ciasto, a więc wpadł mi w oko przepis
Margarytki .
Drożdżowe bułeczki z
porzeczkami to pyszne, pulchne bułeczki, które smakują wybornie na śniadanie czy kolację.inspiracja
500 g
mąki pszennej200 ml
mleka1 łyżka gęstej
śmietany35 g świeżych
drożdży4 łyżki
cukru + 2 łyżki
cukru waniliowegoduże
jajko ( +
jajko do posmarowania bułeczek)50 g roztopionego
masła1 łyżka
olejuszczypta
solinadzienie :duża garść
porzeczekszklanka
malin1 łyżka
mąki ziemniaczanej3 łyżki
cukrukruszonka :szklanka
mąki80 g
cukru80 g
masłaRozpuścić
masło,
mleko podgrzać i przygotować zaczyn: odlać 3 łyżki ciepłego
mleka i wymieszać je z rozkruszonymi
drożdżami, łyżką
cukru i
śmietaną - wymieszać, odstawić na kilka minut aż zaczyn ruszy.
Mąkę przesiać do miski, dodać resztę
mleka i
cukru,
jajko,
masło,
olej i
sól oraz dodać zaczyn.Wyrobić ciasto - ja używam miksera z hakami - ciasto nie powinno kleić się do rąk, ja podsypywałam je jeszcze
mąką.Zostawić do wyrośnięcia na godzinę, a w tym czasie zagnieść składniki na kruszonkę.Z wyrośniętego, odgazowanego ciasta uformować wałek i podzielić go na 12 części (patrz zdjęcie).
Porzeczki i
maliny wymieszać z
mąką ziemniaczaną i
cukrem.Z każdej części ciasta uformować krążek, na którym położyć łyżką
owoce, a następnie zlepić całość.Układać bułeczki na blasze z papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu.Posmarować wszystkie bułeczki rozmieszanym
jajkiem i posypać kruszonką - zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.Włożyć bułeczki do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. i piec przez 25-30 minut do zrumienienia.Bułeczki ostudzić na kratce.