Wykonanie
Ten przepis bardzo mnie zaintrygował,bo kto nie chce znać przepisu na ciasto, które samo się
zrobi :)Sprawdziłam i rzeczywiście, ciasto robi się bez naszej pomocy.Wystarczy warstwami ułożyć składniki,po dwóch godzinach zamieszać i upiec.Ale co najważniejsze ciasto jest naprawdę niezłe.Bardzo przypomina wiejskie
drożdżowe placki, które piekły nasze babcie.Jest też bardzo uniwersalne, bo możemy dodać do niego dowolne
owoce,albo
rodzynki,
orzechy czy
żurawinę.Idealne dla pocżątkujących lub bardzo zabieganych gospodyń ;)
Składniki:5
jajek5 szklanek
mąki tortowej1 szklanka
cukru1
cukier wanilinowy1 szklanka
mleka1 szklanka
oleju10 dag świeżych
drożdżyponadto500 g
owoców (użyłam
borówki i mrożone
maliny)3 łyżki
płatków migdałowychSposób wykonania:Ciasto najlepiej przygotować w misce lub innym naczyniu z szerokim dnem. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Na dno miski pokruszyć
drożdże. Następnie rozsypać
cukier z
cukrem wanilinowym. Kolejno wylać letnie
mleko i
olej.
Jajka roztrzepać i wlać do miski. Ostatnia warstwa to przesiana
mąka ze szczyptą
soli.Miskę przykryć i odstawić na 2 godziny.Po 2 godzinach zawartość miski dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Można to także zrobić mikserem.Blachę o wymiarach 25x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Na wierzchu poukładać
owoce. Całość posypać
płatkami migdałów (ja dodałam jeszcze na wierzch kruszonkę).Kruszonka40 g
cukru pudru80 g
masła120 g
mąkiWszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć palcami na kruszonkę.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 45 minut w temp 180 C.Wyjąć z piekarnika i przestudzić.Smacznego :)
Dziś poza przepisem dodatkowa prośba jednej z czytelniczek bloga. Może ktoś z Was zechce wesprzeć operację Jej siostryhttps://www.siepomaga.pl/operacja-anki