ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ciasto z truskawkami i kruszonką

Drożdżowe ciasto z truskawkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Jeśli nie lubicie lub nie umiecie wyrabiać ciasta drożdżowego to ten przepis jest dla Was. Ciasto właściwie samo się robi. Wystarczy tylko w odpowiedniej kolejności ułożyć warstwowo składniki, odczekać 2 godziny, wymieszać łyżką lub mikserem i ciasto gotowe. Nic bardziej prostszego. Ciasto wychodzi mięciutkie, lekko wilgotne i długo utrzymuje świeżość. U nas z truskawkami ale jak najbardziej można piec je z każdymi sezonowymi owocami. Na wierzch słodka kruszonka i w ten sposób powstaje wspaniałe, aromatyczne ciasto.
Ciasto:
100 g drożdży
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka letniego mleka
1 szklanka oleju (w temperaturze pokojowej)
5 jajek (w temperaturze pokojowej)
5 szklanek mąki tortowej
szczypta soli
Kruszonka:
40 g cukru pudru
80 g zimnego masła
120 g mąki tortowej
Dodatkowo:
500-600 g truskawek lub dowolnych sezonowych owoców
Ciasto:
W większym garnku układamy warstwowo:
Pokruszone drożdże
Na drożdże wysypujemy cukier z cukrem wanilinowym
Następnie wlewamy letnie mleko
Na mleko wlewamy olej
Jajka roztrzepujemy i wlewamy na warstwę z olejem
Całość zasypujemy przesianą mąką ze szczyptą soli
Garnek z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po dwóch godzinach ciasto mieszamy, najlepiej mikserem, do połączenia wszystkich składników. Blaszkę o wymiarach 25x34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę i wyrównujemy. Na cieście układamy, lekko dociskając truskawki przekrojone na pół. Wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 45 minut.
Kruszonka:
Składniki kruszonki przekładamy do miseczki
Rozcieramy dokładnie palcami do uzyskania sypkiej kruszonki
Smacznego!
Inspiracja
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
Źródło:http://tastefullyblog.blogspot.com/2015/06/drozdzowe-ciasto-z-truskawkami-i.html