Wykonanie
Jeśli nie lubicie lub nie umiecie wyrabiać
ciasta drożdżowego to ten przepis jest dla Was. Ciasto właściwie samo się robi. Wystarczy tylko w odpowiedniej kolejności ułożyć warstwowo składniki, odczekać 2 godziny, wymieszać łyżką lub mikserem i ciasto gotowe. Nic bardziej prostszego. Ciasto wychodzi mięciutkie, lekko wilgotne i długo utrzymuje świeżość. U nas z
truskawkami ale jak najbardziej można piec je z każdymi sezonowymi
owocami. Na wierzch słodka kruszonka i w ten sposób powstaje wspaniałe, aromatyczne ciasto.Ciasto:100 g
drożdży1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego1 szklanka letniego
mleka1 szklanka
oleju (w temperaturze pokojowej)5
jajek (w temperaturze pokojowej)5 szklanek
mąki tortowejszczypta
soliKruszonka:40 g
cukru pudru80 g zimnego
masła120 g
mąki tortowejDodatkowo:500-600 g
truskawek lub dowolnych sezonowych
owocówCiasto:W większym garnku układamy warstwowo:Pokruszone
drożdżeNa
drożdże wysypujemy
cukier z
cukrem wanilinowymNastępnie wlewamy letnie
mlekoNa
mleko wlewamy
olejJajka roztrzepujemy i wlewamy na warstwę z
olejemCałość zasypujemy przesianą
mąką ze szczyptą
soliGarnek z
ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po dwóch godzinach ciasto mieszamy, najlepiej mikserem, do połączenia wszystkich składników. Blaszkę o wymiarach 25x34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę i wyrównujemy. Na cieście układamy, lekko dociskając
truskawki przekrojone na pół. Wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 45 minut.Kruszonka:Składniki kruszonki przekładamy do miseczkiRozcieramy dokładnie palcami do uzyskania sypkiej kruszonkiSmacznego!InspiracjaZapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u