ßßß Cookit - przepis na Muffiny drożdżowe z malinami, borówkami i kruszonką

Muffiny drożdżowe z malinami, borówkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Dostałam w prezencie fajnie silikonowe foremki na muffiny, czyli babeczki :) Trzeba przyznać, że całkiem ładnie się sprawdzają, zwłaszcza że nie trzeba ich smarować tłuszczem, a ciasto odchodzi z nich wprost rewelacyjnie :) Jako, że sezon na maliny i borówki jeszcze trwa,(a ja mam to szczęście, że rosną w naszym ogródku :) to tym razem upiekłam babeczki z nimi, ale samo ciasto nadaje się również pod inne owoce lub jeśli ktoś lubi może zrobić muffiny z samą kruszonką lub z samymi owocami, a bez kruszonki. Można powiedzieć technika dowolna :)
Ciasto drożdżowe:
35 dag mąki
3 łyżki cukru
3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)
1 niepełna szklanka mleka
½ łyżeczki soli
1 jajko
80g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka oleju
Kruszonka:
70g masła
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
¾ szklanki mąki
Dodatkowo:
Około ½ kg malin i borówek (ewentualnie same maliny lub borówki)
Margaryna do wysmarowania foremek
Cukier puder do posypania
Zaczynamy od ciasta drożdżowego. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól razem wsypujemy do głębokiej misy i robimy w nich dołek, do którego wlewamy rozpuszczone masło, mleko, olej i wbijamy jajko. Drożdże mieszamy w kubku razem z łyżeczką cukru, do chwili gdy będą płynne, następnie wlewamy do misy z pozostałymi składnikami i wszystko razem mieszamy widelcem lub drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita masa. Ciasto pozostawiamy na chwilę, by wyrosło, w tym czasie robimy kruszonkę.
Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do misy, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i całość dobrze wyrabiamy ręcznie.
Foremki do muffinów smarujemy rozpuszczoną margaryną przy pomocy pędzelka. Jeśli foremki są silikonowe nie wymagają smarowania.
Ciasto drożdżowe mieszamy, by lekko upadło, a następnie nakładamy do foremek do około 1/3 objętości. Następnie wbijamy w ciasto owoce, posypujemy kruszonką i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, do wyrośnięcia.
Wyrośnięte babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy w temperaturze 170 ⁰ C około 15 minut.
Po upieczeniu muffiny pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/08/muffiny-drozdzowe-z-malinami-borowkami.html