Wykonanie
Dostałam w prezencie fajnie silikonowe foremki na muffiny, czyli babeczki :) Trzeba przyznać, że całkiem ładnie się sprawdzają, zwłaszcza że nie trzeba ich smarować tłuszczem, a ciasto odchodzi z nich wprost rewelacyjnie :) Jako, że sezon na
maliny i
borówki jeszcze trwa,(a ja mam to szczęście, że rosną w naszym ogródku :) to tym razem upiekłam babeczki z nimi, ale samo ciasto nadaje się również pod inne
owoce lub jeśli ktoś lubi może zrobić muffiny z samą kruszonką lub z samymi
owocami, a bez kruszonki. Można powiedzieć technika dowolna :)
Ciasto drożdżowe:35 dag
mąki3 łyżki
cukru3 dag
drożdży (+ 1 łyżeczka
cukru)1 niepełna szklanka
mleka½ łyżeczki
soli1
jajko80g
masła1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżka
olejuKruszonka:70g
masła1/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego¾ szklanki
mąkiDodatkowo:Około ½ kg
malin i
borówek (ewentualnie same
maliny lub
borówki)
Margaryna do wysmarowania foremek
Cukier puder do posypaniaZaczynamy od
ciasta drożdżowego.
Mąkę,
cukier,
cukier waniliowy i
sól razem wsypujemy do głębokiej misy i robimy w nich dołek, do którego wlewamy rozpuszczone
masło,
mleko,
olej i wbijamy
jajko.
Drożdże mieszamy w kubku razem z łyżeczką
cukru, do chwili gdy będą płynne, następnie wlewamy do misy z pozostałymi składnikami i wszystko razem mieszamy widelcem lub drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita masa. Ciasto pozostawiamy na chwilę, by wyrosło, w tym czasie robimy kruszonkę.Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do misy, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę
masło i całość dobrze wyrabiamy ręcznie.Foremki do muffinów smarujemy rozpuszczoną
margaryną przy pomocy pędzelka. Jeśli foremki są silikonowe nie wymagają smarowania.
Ciasto drożdżowe mieszamy, by lekko upadło, a następnie nakładamy do foremek do około 1/3 objętości. Następnie wbijamy w ciasto
owoce, posypujemy kruszonką i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, do wyrośnięcia.Wyrośnięte babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy w temperaturze 170 ⁰ C około 15 minut.Po upieczeniu muffiny pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy je
cukrem pudrem.
R E K L A M A