Wykonanie
Mam trochę sentyment do tego przepisu, bo to pierwsze
ciasto drożdżowe jakie w życiu upiekłam :) Byłam wtedy jeszcze można powiedzieć dzieckiem, a przepis przyniosła moja mama od cioci (moja mama przeciwniczka
ciast drożdżowych :)No i mama powiedziała wtedy, że ona nie będzie tego piekła, ale jeśli chce to
mogę spróbować. Kiedyś piekłam je często,
potem próbowałam nowych rzeczy, a ostatnio przypomniał mi się jego smak i postanowiłam wrócić do przepisu sprzed lat. Co najlepsze ciasto wyszło mi rewelacyjne, rumiane, wprost idealne! No może nawet było zbyt idealnie ;) A teraz może
powiem o tej ciemnej stronie medalu. Oczywiście jak zobaczyłam, że tak pięknie wyszło, to wpadłam w dziki zachwyt i stwierdziłam, że wyjmę ciasto z piekarnika, przełożę na drugą blaszkę, by szybciej przestygło i skoczę po aparat, by cyknąć kilka fotek na bloga. No i w tej radości jakoś tak się stało, że gorące ciasto wylądowało mi do góry dnem na podłodze. I ot cała kuchenna katastrofa. Pozbierałam szybko ciasto, a właściwie strzępy, które z niego zostały (na szczęście podłoga była czysta :) i zostawiłam. Myślałam, że już nic z tego nie będzie, ale udało mi się wykroić jeden ładny kawałek, który umieszczam na blogu. Na zakończenie
powiem może jeszcze, że to nie jest tak, że jak ktoś jest blogerem, czy kucharzem, to wszystko wychodzi idealnie. Często się coś nie udaje, zwłaszcza gdy się chce, by wyszło. Najważniejsze, by się nie poddawać i pichcić dalej :)PS.Jak już przy którymś takim
drożdżowym cieście
pisałam, dla jednych to ciasto, dla innych kołacz/ kołocz, a jeszcze dla innych placek. To już zależy od regionu w jakim ktoś mieszka.
Ciasto drożdżowe:5 dag
drożdży (+1 łyżeczka
cukru)½ kg
mąki1 szklanka
mleka½ szklanki
cukru120g
masła lub
margaryny1 – 2 łyżki
oleju1
jajko1 łyżeczka
soliKruszonka:10 dag
masła10 dag
cukru1 duży
cukier waniliowy20 dag
mąkiDodatkowo:Ok. 50g
płatków migdałowychCukier puder do posypania ciastaDo letniego
mleka dodajemy
drożdże i łyżeczkę
cukru, mieszamy razem, do chwili gdy
drożdże się rozpuszczą, a następnie pozostawiamy na kilka minut, by
drożdże się podniosły.
Mąkę,
cukier i
sól wsypujemy do miski, robimy w nich dołek, do którego wlewamy rozpuszczony (letni lub zimny) tłuszcz,
olej i wyrośnięte
drożdże. Całość mieszamy razem przy pomocy drewnianej łyżki lub widelca. Dobrze wyrobione ciasto pozostawiamy na chwilę.Miękkie
masło ucieramy widelcem na jednolitą masę, dodajemy do niego
cukier i
cukier waniliowy. Jeszcze raz mieszamy, po czym stopniowo dodajemy
mąkę.
Ciasto drożdżowe przekładamy do małej lub średniej blaszki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Wierzch ciasta możemy posypać
płatkami migdałowymi (można, ale nie trzeba :), a następnie pokrywamy kruszonką. Gotowe ciasto pozostawiamy na około 15 minut, by się lekko poruszyło, po czym wkładamy do rozgrzanego piekarnika (na środkowy poziom) i pieczemy około 40 minut w temperaturze 170°C . Po tym czasie sprawdzamy przy pomocy wykałaczki czy ciasto jest gotowe.Upieczone
ciasto drożdżowe wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne ciasto można oprószyć
cukrem pudrem.
R E K L A M A