ßßß
Składniki:Ciasto:(Brytfanna o wymiarach ok. 25×30 cm)400 g. mąki pszennej3/4 szlanki letniego mleka30 g. drożdży (świeże)3/4 szklanki cukru2 jajka1/2 kostki masłaok. 700 g. śliwek węgierek (mogą być z kompotu)Kruszonka:100 g. mąki pszennej50 g. mąki krupczaki (opcjonalnie)50 g. masła50 g. cukru pudruodrobina oleju
Etapy przygotowania:1. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i letnim mlekiem (nie gorącym !), dodajemy łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy rozczyn na ok. 15 minut, aż wyrośnie.2. Masło roztapiamy i ostawiamy do wystudzenia. w dużej misce ucieramy jajka z cukrem. Następnie dodajemy całą mąkę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto powoli dodając przestudzone masło. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. lub do podwojenia objętości. Najlepiej zostawmy je przy grzejniku.Przygotowujemy kruszonkę : W niewielkim naczyniu rozcieramy palcami wszystkie składniki, aż uzyskamy okruchy.3. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nie ciasto i rozciągamy na całą powierzchnię. W takiej postaci najlepiej odłożyć jeszcze ciasto w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu na ciasto wykładamy połówki śliwek bez pestek, skórką skierowaną w dół. Całośc posypujemy kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 – 45 minut, aż ciasto delikatnie się zarumieni.





Smacznego !!