Wykonanie
Przygotowanie idealnego
ciasta drożdżowego to dla wielu z Nas duże wyzwanie. Powinno być lekkie jak chmurka, puszyste z delikatną, chrupiącą skórką i słodką kruszonką. Sekret tki w szczegółach – w odpowiednio dobranych składnikach i właściwym przygotowaniu. Niestety cały proces jest dość czasochłonny, wymagający dużo siły i samozapału – jest to bardzo dobry sposób na rozładowanie nadmiaru enegrii czy złości ;p. Gwarantuje Wam jednak, że smak ciasta zrekompensuje Wam cały wysiłek, a zapach jaki rozejdzie się po całym mieszkaniu jest po prostu cudowny.
Składniki:Ciasto:(Brytfanna o wymiarach ok. 25×30 cm)400 g.
mąki pszennej3/4 szlanki letniego
mleka30 g.
drożdży (świeże)3/4 szklanki
cukru2
jajka1/2 kostki
masłaok. 700 g.
śliwek węgierek (mogą być z kompotu)Kruszonka:100 g.
mąki pszennej50 g.
mąki krupczaki (opcjonalnie)50 g.
masła50 g.
cukru pudruodrobina
olejuEtapy przygotowania:1.
Drożdże rozcieramy z łyżką
cukru i letnim
mlekiem (nie gorącym !), dodajemy łyżkę
mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy rozczyn na ok. 15 minut, aż wyrośnie.2.
Masło roztapiamy i ostawiamy do wystudzenia. w dużej misce ucieramy
jajka z
cukrem. Następnie dodajemy całą
mąkę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto powoli dodając przestudzone
masło. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. lub do podwojenia objętości. Najlepiej zostawmy je przy grzejniku.Przygotowujemy kruszonkę : W niewielkim naczyniu rozcieramy palcami wszystkie składniki, aż uzyskamy okruchy.3. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nie ciasto i rozciągamy na całą powierzchnię. W takiej postaci najlepiej odłożyć jeszcze ciasto w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu na ciasto wykładamy połówki
śliwek bez pestek, skórką skierowaną w dół. Całośc posypujemy kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 – 45 minut, aż ciasto delikatnie się zarumieni.
Smacznego !!