ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Przygotowanie idealnego ciasta drożdżowego to dla wielu z Nas duże wyzwanie. Powinno być lekkie jak chmurka, puszyste z delikatną, chrupiącą skórką i słodką kruszonką. Sekret tki w szczegółach – w odpowiednio dobranych składnikach i właściwym przygotowaniu. Niestety cały proces jest dość czasochłonny, wymagający dużo siły i samozapału – jest to bardzo dobry sposób na rozładowanie nadmiaru enegrii czy złości ;p. Gwarantuje Wam jednak, że smak ciasta zrekompensuje Wam cały wysiłek, a zapach jaki rozejdzie się po całym mieszkaniu jest po prostu cudowny.
Składniki:
Ciasto:
(Brytfanna o wymiarach ok. 25×30 cm)
400 g. mąki pszennej
3/4 szlanki letniego mleka
30 g. drożdży (świeże)
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 kostki masła
ok. 700 g. śliwek węgierek (mogą być z kompotu)
Kruszonka:
100 g. mąki pszennej
50 g. mąki krupczaki (opcjonalnie)
50 g. masła
50 g. cukru pudru
odrobina oleju
Etapy przygotowania:
1. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i letnim mlekiem (nie gorącym !), dodajemy łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy rozczyn na ok. 15 minut, aż wyrośnie.
2. Masło roztapiamy i ostawiamy do wystudzenia. w dużej misce ucieramy jajka z cukrem. Następnie dodajemy całą mąkę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto powoli dodając przestudzone masło. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. lub do podwojenia objętości. Najlepiej zostawmy je przy grzejniku.
Przygotowujemy kruszonkę : W niewielkim naczyniu rozcieramy palcami wszystkie składniki, aż uzyskamy okruchy.
3. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nie ciasto i rozciągamy na całą powierzchnię. W takiej postaci najlepiej odłożyć jeszcze ciasto w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu na ciasto wykładamy połówki śliwek bez pestek, skórką skierowaną w dół. Całośc posypujemy kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 – 45 minut, aż ciasto delikatnie się zarumieni.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami