ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z owocami

Ciasto drożdżowe z owocami

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Dzisiaj mam dla Was najdelikatniejesze, najbardziej puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe jakie udało mi się kiedykolwiek zrobić.
W sam raz do herbaty czy kawy.
A owoce? Możecie użyć jeżyn, ale każde inne są również dozwolone - maliny, brzoskwinie, śliwki, co kto lubi :-).
Ciasto robiłam "na oko", aż uzyskam zadowalającą konsystencję, więc dzielę się z Wami moim małym, bardzo udanym eksperymentem.
Zapraszam!
Składniki:
Ciasto:
ok. 500 g mąki pszennej
140 g cukru
2/3 szklanki ciepłego mleka
100 g masła (roztopione i przestudzone)
35 g świeżych drożdży (lub równowartość suchych)
2 jajka (rozmiar L)
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
60 g cukru
60 g masła
owoce - u mnie kilka garści jeżyn
Wykonanie:
Z drożdży przygotowujemy zaczyn - drożdże kruszymy, dodajemy do nich kilka łyżek cukru i mąki oraz niewielką ilość mleka, dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem, aż podwoi objętość.
Następnie zaczyn mieszamy z jajkami, masłem, cukrem i mlekiem, a następnie dodajemy stopniowo mąkę, ciągle mieszając. Ciasto powinno być dość gęste, ale nie musi odchodzić od dłoni. Ciasto posypujemy mąką, zostawiamy pod przykryciem i czekamy aż podwoi objętość.
Gotowe przelewamy do formy, posypujemy owocami, można je lekko wcisnąć w ciasto i posypujemy kruszonką (zagniatamy dokładnie mąkę, cukier i masło).
Pieczemy w 180 st. około 40 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/08/ciasto-drozdzowe-z-owocami.html