Wykonanie
Dzień dobry!Dzisiaj mam dla Was najdelikatniejesze, najbardziej puszyste i wilgotne
ciasto drożdżowe jakie udało mi się kiedykolwiek zrobić.W sam raz do
herbaty czy
kawy.
A owoce? Możecie użyć
jeżyn, ale każde inne są również dozwolone -
maliny,
brzoskwinie,
śliwki, co kto lubi :-).Ciasto robiłam "na oko", aż uzyskam zadowalającą konsystencję, więc dzielę się z
Wami moim małym, bardzo udanym eksperymentem.Zapraszam!Składniki:Ciasto:ok. 500 g
mąki pszennej140 g
cukru2/3 szklanki ciepłego
mleka100 g
masła (roztopione i przestudzone)35 g świeżych
drożdży (lub równowartość suchych)2
jajka (rozmiar L)Kruszonka:100 g
mąki pszennej60 g
cukru60 g
masłaowoce - u mnie kilka garści
jeżynWykonanie:Z
drożdży przygotowujemy zaczyn -
drożdże kruszymy, dodajemy do nich kilka łyżek
cukru i
mąki oraz niewielką ilość
mleka, dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem, aż podwoi objętość.Następnie zaczyn mieszamy z
jajkami,
masłem,
cukrem i
mlekiem, a następnie dodajemy stopniowo
mąkę, ciągle mieszając. Ciasto powinno być dość gęste, ale nie musi odchodzić od dłoni. Ciasto posypujemy
mąką, zostawiamy pod przykryciem i czekamy aż podwoi objętość.
Gotowe przelewamy do formy, posypujemy
owocami, można je lekko wcisnąć w ciasto i posypujemy kruszonką (zagniatamy dokładnie
mąkę,
cukier i
masło).Pieczemy w 180 st. około 40 minut, do suchego patyczka.Smacznego!