ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

nazwa

Wykonanie

Drożdżówki kojarzą mi się nad wyraz dobrze. To bezapelacyjnie jeden ze smaków mojego dzieciństwa..tak smakowały przerwy w szkole! Wypróbowałam kilka przepisów na ciasto ale ciągle czegoś mi brakowało. I nawet trochę się zniechęciłam. Wtedy przypomniał mi się przepis na ciasto drożdżowe, którego używam gdy robię chałkę:) Tym razem posłużył mi jako baza do drożdżówek. I moim skromnym zdaniem to najlepsze drożdżówki jakie kiedykolwiek zrobiłam..
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
850 g mąki (plus do podsypania)
40 g świeżych drożdży
100 g cukru
2 jajka
400 ml ciepłego mleka
100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
Masa serowa:
500 g twarogu
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
opcjonalnie: opakowanie budyniu śmietankowego
Dodatkowo:
Owoce
Wykonanie:
Masa serowa:
Twaróg utrzyj z jajkiem. Ja użyłam kuli do ucierania. Jeżeli nie masz takowej użyj widelca:) Dodaj cukier puder i budyń jeśli używasz. Ucieraj chwilę aż składniki się połączą.
Ciasto:
Drożdże rozkrusz do miski, zalej ciepłym mlekiem i dodaj łyżkę cukru. Gdy drożdże się rozpuszczą dodaj mąkę i resztę cukru. Mieszając dodaj jajka i masło. Gdy ciasto będzie zbyt luźne dodaj mąkę. Dobrze wyrób a w razie potrzeby dodaj mąkę. Gdy ciasto zacznie odstawać od miski uformuj kule i odstaw do wyrośnięcia (musi podwoić objętość). W czasie wyrabiania odgazować ciasto (uderzając w nie pięścią). Po wyrośnięciu formuj placki i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym placku rozsmaruj masę serową i dodaj owoce. Piecz w temp. 180 stopni aż drożdżówki będą rumiane (ok 30 min).
Smacznego!
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2013/10/drozdzowki-z-serem.html