Wykonanie
Drożdżówki kojarzą mi się nad wyraz dobrze. To bezapelacyjnie jeden ze smaków mojego dzieciństwa..tak smakowały przerwy w szkole! Wypróbowałam kilka przepisów na ciasto ale ciągle czegoś mi brakowało. I nawet trochę się zniechęciłam. Wtedy przypomniał mi się przepis na
ciasto drożdżowe, którego używam gdy robię
chałkę:) Tym razem posłużył mi jako baza do drożdżówek. I moim skromnym zdaniem to najlepsze drożdżówki jakie kiedykolwiek zrobiłam..
Składniki:
Ciasto drożdżowe:850 g
mąki (plus do podsypania)40 g świeżych
drożdży100 g
cukru2
jajka400 ml ciepłego
mleka100 g rozpuszczonego i wystudzonego
masłaMasa serowa:500 g
twarogu1
jajko3 łyżki
cukru pudruopcjonalnie: opakowanie budyniu
śmietankowegoDodatkowo:
OwoceWykonanie:Masa serowa:
Twaróg utrzyj z
jajkiem. Ja użyłam kuli do ucierania. Jeżeli nie masz takowej użyj widelca:) Dodaj
cukier puder i
budyń jeśli używasz. Ucieraj chwilę aż składniki się połączą.Ciasto:
Drożdże rozkrusz do miski, zalej ciepłym
mlekiem i dodaj łyżkę
cukru. Gdy
drożdże się rozpuszczą dodaj
mąkę i resztę
cukru. Mieszając dodaj
jajka i
masło. Gdy ciasto będzie zbyt luźne dodaj
mąkę. Dobrze wyrób a w razie potrzeby dodaj
mąkę. Gdy ciasto zacznie odstawać od miski uformuj kule i odstaw do wyrośnięcia (musi podwoić objętość). W czasie wyrabiania odgazować ciasto (uderzając w nie pięścią). Po wyrośnięciu formuj placki i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym placku rozsmaruj masę
serową i dodaj
owoce. Piecz w temp. 180 stopni aż drożdżówki będą rumiane (ok 30 min).Smacznego!