Wykonanie
Tak się jakoś złożyło, że ostatnio piekłam drożdżówkę jako mała dziewczynka, pod czujnym
okiem mojej babci. Czyli bardzo dawno temuDo tej
pory z ciastami drożdżowymi nie było mi po drodze.Pomijając oczywiście pizze i bułeczki, których jestem ogromną entuzjastkąPrzepis na drożdżówki dojrzewał w mojej głowie od jakiegoś czasu.Oto efekty mojego
drożdżowego eksperymentuPotrzebujemy:2,5 szklanki
mąki tortowej4 łyżki
cukru3/4 szklanki ciepłego
mleka (nie za gorące)2
jajka1
żółtko12 g świeżych
drożdży60 g miękkiego lub roztopionego
masła (w przypadku rozpuszczonego, proszę dopilnować, żeby nie było za ciepłe)Moje drożdżówki są z
twarogiem,
galaretką wiśniową i kruszonką, więc podaję dodatkowo przepis na masę
twarogową i kruszonkę.Składniki na masę
twarogową:0,5 kostki
twarogu 3- krotnie mielonego0,5 opakowania budyniu
śmietankowegopół łyżeczki
cynamonu1
żółtko2 łyżki
cukru pudruSkładniki na kruszonkę:200 g
mąki pszennej120 g miękkiego
masła80 g
cukru pudruPrzygotowanie bazy, czyli
ciasta drożdżowego jest rzeczą najważniejszą,bowiem dodatki dobieramy według uznania.Zaczynamy od przygotowania rozczynu z
drożdży, części
mleka,
cukru i odrobiny przygotowanej
mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zacznie rosnąć. Pozostałe
mleko mieszamy z 1
jajkiem, 1
żółtkiem i pozostałym
cukrem.Dolewamy do
mąki, dodajemy roztopione
masło i rozczyn.Wyrabiamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto znacznie zwiększy swoją objętość, ponownie wykładamy na stolnicę i wyrabiamy. Po wyrobieniu dzielimy na 6 części.Z każdej części ciasta rolujemy wałek i zwijamy w coś, co przypominaswoim wyglądem
ślimakaŁatwiej będzie nam wykonać
ślimaki, jeśli przed rolowaniem ciasto podsypiemy
mąką. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym
jajkiem.Przechodzimy do przygotowania masy serowej.
Twaróg mieszamy z
cukrem,
jajkiem i na sam koniec dodajemy
budyń i
cynamon. Nakładamy na
drożdżowe ślimaki.Na
twaróg kładziemy po łyżce
galaretki owocowej (użyłam domowej z
wiśni).Aby rozkoszy nie było końca, całość przykrywamy zagniecioną z podanych składników kruszonką.Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 190*C piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.Pamiętamy, aby zachować dosyć duże odstępy
między drożdżówkami na blaszce, ponieważ co najmniej 2- krotnie zwiększą swoją objętość.Smacznego!Drożdżówki należą do tych ciast raczej pracochłonnych i czasochłonnych, jednak zapewniam, że są tego warte
Brak powiązanych wpisów.