Wykonanie
Składniki :3-4 dag
masła4 łyżeczki
mąki3/4 szklanki
mleka lub tyle samo
śmietany słodkiej1
żółtkosólewentualnie dodatkowo około 1/2 szklanki rosołu,
sok z cytrynyPrzygotowanie :
Masło przesmażyć z
mąką ciągle mieszając (ale nie zrumienić), odstawić z ogniaWlać
mleko lub słodką
śmietanę, mieszając zagotowaćJeśli
sos jest zbyt gęsty dodać jeszcze
mleka lub rosołuPo odstawieniu rondla z ognia dodać do sosu
surowe żółtko i bardzo szybko wymieszać, nie gotowaćDoprawić do smaku
solą,
pieprzem, ewentualnie kilkoma kroplami
soku z cytryny.
Sos przeznaczony jest głównie do zapiekania potraw z
mięsa, ryb, jaj, warzyw itp. dlatego musi być bardzo gęsty, aby nie spływał z potrawy.Może być również podany w sosjerce jak inne sosy. Można dodać również do smaku utartego
żółtego sera. Rozprowadza się go wtedy
mlekiem lub
śmietaną.Ja podałam do
ryżu na sypko, dlatego mógłby być ciut rzadszy...Dodałam do niego wcześniej przesmażoną na
maśle ( klarowanym )
cebulę.