ßßß Cookit - przepis na Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

nazwa

Wykonanie

Składniki :
3-4 dag masła
4 łyżeczki mąki
3/4 szklanki mleka lub tyle samo śmietany słodkiej
1 żółtko
sól
ewentualnie dodatkowo około 1/2 szklanki rosołu, sok z cytryny
Przygotowanie :
Masło przesmażyć z mąką ciągle mieszając (ale nie zrumienić), odstawić z ognia
Wlać mleko lub słodką śmietanę, mieszając zagotować
Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać jeszcze mleka lub rosołu
Po odstawieniu rondla z ognia dodać do sosu surowe żółtko i bardzo szybko wymieszać, nie gotować
Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie kilkoma kroplami soku z cytryny.
Sos przeznaczony jest głównie do zapiekania potraw z mięsa, ryb, jaj, warzyw itp. dlatego musi być bardzo gęsty, aby nie spływał z potrawy.
Może być również podany w sosjerce jak inne sosy. Można dodać również do smaku utartego żółtego sera. Rozprowadza się go wtedy mlekiem lub śmietaną.
Ja podałam do ryżu na sypko, dlatego mógłby być ciut rzadszy...
Dodałam do niego wcześniej przesmażoną na maśle ( klarowanym ) cebulę.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/09/sos-beszamelowy.html