Wykonanie
Osobiście bardziej miałam ochotę na
bananowe gofry niż na
marchewkowe, więc zrobiłam je dzisiaj już po śniadaniu. Są trochę bardziej puszyste. Podczas pieczenia czuć zapach
miodu, a
banan jest dobrze wyczuwalny w smaku. Jak dla mnie żadne dodatki już nie są potrzebne, ale niezłe są z rozpuszczoną
czekoladą deserową ;) Niesłodka
bita śmietana też powinna być ok.
składniki:- ok. 65g
masła- 1 łyżeczka
miodu- szczypta
soli- 2
żółtka- 125g
mąki- 125ml
mleka- 1/2 dojrzałego, obranego
banana (ok. 75g)- 1 łyżka
soku cytrynowego- 2
białka- ewentualnie tłuszcz do gofrownicy
Masło utrzeć z
miodem,
solą i
żółtkami na puszystą masę. Stale ucierając, dodawać na przemian
mąkę i
mleko.
Banana rozgnieść dokładnie widelcem, wymieszać z
sokiem cytrynowym i dodać do ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie dodać do ciasta. Gofrownicę rozgrzać, wysmarować tłuszczem i upiec gofry na złoty kolor.
źródło: książka " Smakołyki dla dzieci " Stephan Faust