Wykonanie
Przepis pochodzi z fantastycznej książeczki Rodzinne przysmaki Kerryann Dunlop, jednej z uczennic Jamie’go Oliver’a – jeśli oglądaliście program tv Minystry of food, na pewno pamiętacie, jak w objadającej się
chipsami i fast foodami dziewczynie rodzi się prawdziwy talent. Nazwę – placki Bumba – wymyśliła moja córeczka, nie pytajcie mnie dlaczego, ale u nas się przyjęło. Placki są proste, szybkie (przygotowanie ich zajmie ci nie więcej niż 25 minut) i pyszne. Możesz je podawać z ulubionym
dżemem,
syropem klonowym lub
jogurtem – tak, jak lubisz.
Składniki:25g
masła + drugie tyle do smażenia2
jaja180g
mąki220ml
mleka 3,2%Łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliPrzygotowanie:W małym rondelku rozpuść 25g
masła i odstaw do wystudzenia.Oddziel
żółtka od
białek,
białka ubij na sztywną pianę.W misce wymieszaj
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą, dodaj
mleko i
żółtka, zmiksuj na gładką masę.Do ciasta dodaj ubite
białka i delikatnie wymieszaj.Na patelni rozpuść pozostałe
masło, nabieraj ciasto małą chochelką lub łyżką i wlewaj porcjami na patelnię. Smaż 1-2 minuty, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, po czym obróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę, aż będą złociste z obu stron.Smacznego!