ßßß Cookit - przepis na - cukier trzcinowy ''Demerara'' (rodzaj cukru trzcinowego)

- cukier trzcinowy ''Demerara'' (rodzaj cukru trzcinowego)

nazwa

Wykonanie

Tarta jest pyszna! Najlepiej jeść ją na ciepło. Tarta jest łatwa do zrobienia. Polecam wszystkim! Pierwszy raz na blogu zrobiłam instrukcje zdjęciową, więc kierujcie się nią :)
Potrzebujesz:
- 6/7 bananów
- ok. 5 plastrów gotowego ciasta francuskiego (ja kupiłam mrożone)
- 75 g grobnego cukru
- 2 łyzki miodu
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 50 g masła
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do rondelka włóż masło, cukier, miód i śmietanę kremówkę. Podgrzewaj na niewielkim ogniu ok. 10 minut stale mieszająć, aż uzyskasz gęsty krem toffi (niestety zajmie Ci to trochę czasu).
2. Następnie do formy rozłóż ciasto francuskie i wylej na nie krem toffi.
3. Na toffi rozłóż pokrojone w plasterki banany.
4. Następnie przykryj banany rozwałkowanym ciastem francuskim.
5. Tarte włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut
6. SMACZNEGO! :)
Najlepszy jest na gorąco :)
Potrzebujesz:
- 115g masła
- 115g gorzkiej czekolady
- 115g cukru
- 4 jajka
- 50g mąki tortowej
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Masło pokrój na kawałki a czekoladę połam. Umieść masło i czekoladę w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu mieszając. Nie dopuść do zawrzenia oraz rozpuść całość tak, aby powstała jednolita masa. Zdejmij rondelek z ognia i przestudź.
Jajka rozbij do miseczki, nie odzielając białek od żółtek. Dodaj cukier i przez ok. 10 minut ubijaj. Przestudzoną masę czekoladową wlej do jajek i krótko wymiejszaj trzepaczką. Stopniowo dodawaj mąkę mieszająć.
Nieduże żaroodporne miseczki napełnij masą nieco poniżej brzegów. Wstaw na środkowy poziom piekarnika i piecz przez 15/20 minut. Deser będzie gotowy, gdy podczas potrząsania miseczką poruszać będzie się tylko środek warstwy. Serwować w miseczkach w których był zapiekany i zapiec tuż przed podaniem :)
Smaczego!
Ja niestety nie miałam miseczek żaroodpornych więc użyłam formy do babki :)
Te placuszki są bardzo syte i chrupiące.
Potrzebujesz:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 50g masła
- 150 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Przesiej mąke do dużej miski. Delikatnie zetrzyj na tarce masło (uprzednio schłodzone) i zmieszaj z mąką. Następnie dołóż cukier, proszek do pieczenia oraz oraz 1/2 łyżeczki soli, znowu wymieszaj. Na środku zrób otwór i wlej mleko. Mieszaj, aż otrzymasz delikatne ciasto, i wyłóż je na posypaną mąką stolnice. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i je rozwałkuj. Grubość rozwałkowanego ciasta ma być cienka. Następnie wytnij koła (np. za pomocą szklanki). Umieść placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 10/15 minut, aż urosną i nabiorą złocistego koloru. Podawaj z miodem lub dżemem. Smacznego!
Uwielbiam ten pudding i tyle na temat ! :) Naprawdę polecam! :)
Potrzebujesz:
- 60g masła
- 120g cukru
- starta skórka i jeden sok z cytryny
- 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
- ok. 140g mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 290 ml mleka
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W misce zmiksuj masło cukier i startą skórkę z cytryny na jednolitą masę. Nie przestając miksować dodaj żółtka i mąkę. Na koniec wlej mleko, 3 łyżki soku z cytryny oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i starannie połącz z resztą masy. W innej misce ubij pianę z białek. Następnie dodaj pianę z białek do zmiksowaniej masy. I wszystko starannie wymieszaj. Mieszaj niezbyt długo, żeby w masie zostało wystarczająco dużo powietrza. Masę wlej do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Naczynie postaw na blasze napełnionej wodą do 1/3 wysokości i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 45 minut. Wierzch puddingu powinien być złocistobrązowy. Smacznego!
Potrzebujesz:
- 1 ananasa (mogą być z puszki, ale musisz dodać mniej cukru, bo ananasy z puszki są słodkie same w sobie)
Sposób przygotowania:
Mocno rozgrzej górną grzałkę piekarnika albo grill. Obierz ananasa ze skóry i pokrój na części średniej wielkości. Następnie wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na blachę połóż pokrojone części ananasa i posyp je grubą warstwą cukru trzcinowego ( jeśli użyłeś/aś ananasa z puszki to posyp mniejszą ilość cukru ). Później wsadź blachę z ananasami do piekarnika i piecz tak długo aż warstewka cukru zbrązowieje i się skarmelizuje. Smacznego !
1
2
3
...
5
»
Źródło:http://lifeinkitchen.blox.pl/2013/03/O-mnie.html