Wykonanie
Tarta jest pyszna! Najlepiej jeść ją na ciepło.
Tarta jest łatwa do zrobienia. Polecam wszystkim! Pierwszy raz na blogu zrobiłam instrukcje zdjęciową, więc kierujcie się nią :)Potrzebujesz:- 6/7
bananów- ok. 5 plastrów gotowego
ciasta francuskiego (ja kupiłam mrożone)- 75 g grobnego
cukru- 2 łyzki
miodu- 2 łyżki
śmietany kremówki- 50 g
masłaSposób przygotowania:1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do rondelka włóż
masło,
cukier,
miód i
śmietanę kremówkę. Podgrzewaj na niewielkim ogniu ok. 10 minut stale mieszająć, aż uzyskasz gęsty krem
toffi (niestety zajmie Ci to trochę czasu).2. Następnie do formy rozłóż
ciasto francuskie i wylej na nie krem
toffi.
3. Na
toffi rozłóż pokrojone w plasterki
banany.
4. Następnie przykryj
banany rozwałkowanym
ciastem francuskim.
5. Tarte włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut6. SMACZNEGO! :)
Najlepszy jest na gorąco :)Potrzebujesz:- 115g
masła- 115g
gorzkiej czekolady- 115g
cukru- 4
jajka- 50g
mąki tortowejSposób przygotowania:Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Masło pokrój na kawałki a
czekoladę połam. Umieść
masło i
czekoladę w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu mieszając. Nie dopuść do zawrzenia oraz rozpuść całość tak, aby powstała jednolita masa. Zdejmij rondelek z ognia i przestudź.
Jajka rozbij do miseczki, nie odzielając
białek od
żółtek. Dodaj
cukier i przez ok. 10 minut ubijaj. Przestudzoną masę
czekoladową wlej do
jajek i krótko wymiejszaj trzepaczką. Stopniowo dodawaj
mąkę mieszająć.Nieduże żaroodporne miseczki napełnij masą nieco poniżej brzegów. Wstaw na środkowy poziom piekarnika i piecz przez 15/20 minut. Deser będzie gotowy, gdy podczas potrząsania miseczką poruszać będzie się tylko środek warstwy. Serwować w miseczkach w których był zapiekany i zapiec tuż przed podaniem :)Smaczego!
Ja niestety nie miałam miseczek żaroodpornych więc użyłam formy do babki :)
Te placuszki są bardzo syte i chrupiące.Potrzebujesz:- 2 szklanki
mąki- 1/2 łyżeczki
soli- 50g
masła- 150 ml
mleka- 2 łyżki
cukru- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSposób przygotowania:Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Przesiej
mąke do dużej miski. Delikatnie zetrzyj na tarce
masło (uprzednio schłodzone) i zmieszaj z
mąką. Następnie dołóż
cukier,
proszek do pieczenia oraz oraz 1/2 łyżeczki
soli, znowu wymieszaj. Na środku zrób otwór i wlej
mleko. Mieszaj, aż otrzymasz delikatne ciasto, i wyłóż je na posypaną
mąką stolnice. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i je rozwałkuj. Grubość rozwałkowanego ciasta ma być cienka. Następnie wytnij koła (np. za pomocą szklanki). Umieść placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 10/15 minut, aż urosną i nabiorą złocistego koloru. Podawaj z
miodem lub
dżemem. Smacznego!Uwielbiam ten
pudding i tyle na temat ! :) Naprawdę polecam! :)Potrzebujesz:- 60g
masła- 120g
cukru- starta skórka i jeden
sok z cytryny- 2
jajka,
żółtka i
białka oddzielnie- ok. 140g
mąki- płaska łyżeczka
proszku do pieczenia- 290 ml
mlekaSposób przygotowania:Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W misce zmiksuj
masło cukier i startą
skórkę z cytryny na jednolitą masę. Nie przestając miksować dodaj
żółtka i
mąkę. Na koniec wlej
mleko, 3 łyżki
soku z cytryny oraz płaską łyżeczkę
proszku do pieczenia i starannie połącz z resztą masy. W innej misce ubij pianę z
białek. Następnie dodaj pianę z
białek do zmiksowaniej masy. I wszystko starannie wymieszaj. Mieszaj niezbyt długo, żeby w
masie zostało wystarczająco dużo powietrza. Masę wlej do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Naczynie postaw na blasze napełnionej
wodą do 1/3 wysokości i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 45 minut. Wierzch
puddingu powinien być złocistobrązowy. Smacznego!
Potrzebujesz:- 1
ananasa (mogą być z puszki, ale musisz dodać mniej
cukru, bo
ananasy z puszki są słodkie same w sobie)Sposób przygotowania:Mocno rozgrzej górną grzałkę piekarnika albo grill. Obierz
ananasa ze skóry i pokrój na części średniej wielkości. Następnie wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na blachę połóż pokrojone części
ananasa i posyp je grubą warstwą
cukru trzcinowego ( jeśli użyłeś/aś
ananasa z puszki to posyp mniejszą ilość
cukru ). Później wsadź blachę z
ananasami do piekarnika i piecz tak długo aż warstewka
cukru zbrązowieje i się skarmelizuje. Smacznego !
123...5»