ßßß Cookit - przepis na Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops

Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops

nazwa

Wykonanie

Share the post "Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops"
Mój Ukochany zażyczył sobie ostatnio schabowego, takiego typowo polskiego. Stwierdził, że ma dosyć tych moich udziwnionych przepisów i chce schabowego, koniecznie w panierce i podanego z ogórkiem kiszonym. Tak więc, po latach opierania się zrobiłam tego nieszczęsnego schabowego, jednak udało mi się przemycić „udziwnienie” i dodałam startego parmezanu do panierki. Wyszedł pyszny, soczysty i chrupiący, taki jak chciał i był bardzo zadowolony. Polecam więc tego schabowego, nie tylko dla kulinarnych konserwatystów 😉
Scroll down for recipe in English
Kotlety schabowe w parmezanowej panierce
(4 porcje)
Składniki:
2 duże jajka
1 szklanka bułki tartej
3/4 szklanki startego parmezanu
4 kotlety schabowe (każdy około 150-200 g)
sól i pieprz
6 łyżek oleju roślinnego
Przygotowanie:
W głębokim talerzu roztrzep jajka, na płaski talerz wysyp bułkę tartą i na trzeci talerz wysyp starty parmezan.
Dopraw kotlety solą i pieprzem i obtocz w parmezanie. Uklep aby dobrze przywarł po czym zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej. Można je delikatnie rozbić przed panierowaniem, ja jednak lubię takie „naturalne”:).
W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kotlety i podsmaż z do ładnego zarumienienia z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
(4 servings)
Ingredients:
2 large eggs
1 cup dried bread crumbs
3/4 cups grated Parmesan
4 pork chops (each about 150-200 g)
salt and ground black pepper
6 tablespoons vegetable oil
Preparation:
Whisk the eggs in a plate to blend. Place the bread crumbs in another pie plate. Place the cheese in a third pie plate.
Sprinkle the pork chops with salt and pepper. Coat the chops completely with the cheese, patting to adhere. Dip the chops into the eggs, then coat completely with the bread crumbs, patting to adhere.
Heat oil in a very large skillet over medium heat. Add pork chops and cook until golden brown one ach side and serve!
Enjoy!
Share the post "Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops"
Źródło:http://karmelowy.pl/kotlet-schabowy-w-panierce-parmezanowej-parmesan-crusted-pork-chops