Wykonanie
Share the post "Kotlety
schabowe w parmezanowej panierce /
Parmesan-Crusted
Pork Chops"Mój Ukochany zażyczył sobie ostatnio
schabowego, takiego typowo polskiego. Stwierdził, że ma dosyć tych moich udziwnionych przepisów i chce
schabowego, koniecznie w panierce i podanego z
ogórkiem kiszonym. Tak więc, po latach opierania się zrobiłam tego nieszczęsnego
schabowego, jednak udało mi się przemycić „udziwnienie” i dodałam startego
parmezanu do panierki. Wyszedł pyszny, soczysty i chrupiący, taki jak chciał i był bardzo zadowolony. Polecam więc tego
schabowego, nie tylko dla kulinarnych konserwatystów 😉Scroll down for recipe in English
Kotlety
schabowe w parmezanowej panierce(4 porcje)Składniki:2 duże
jajka1 szklanka
bułki tartej3/4 szklanki startego
parmezanu4 kotlety
schabowe (każdy około 150-200 g)
sól i
pieprz6 łyżek
oleju roślinnegoPrzygotowanie:W głębokim talerzu roztrzep
jajka, na płaski talerz wysyp
bułkę tartą i na trzeci talerz wysyp starty
parmezan.Dopraw kotlety
solą i
pieprzem i obtocz w
parmezanie. Uklep aby dobrze przywarł po czym zanurz w
jajku i obtocz w
bułce tartej. Można je delikatnie rozbić przed panierowaniem, ja jednak lubię takie „naturalne”:).W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu
olej, włóż kotlety i podsmaż z do ładnego zarumienienia z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients:2 large eggs1 cup dried bread crumbs3/4 cups grated
Parmesan4
pork chops (each about 150-200 g)salt and ground black pepper6 tablespoons vegetable oilPreparation:
Whisk the eggs in a
plate to blend. Place the bread crumbs in another pie
plate. Place the cheese in a third pie
plate.Sprinkle the
pork chops with salt and pepper. Coat the
chops completely with the cheese, patting to adhere. Dip the
chops into the eggs, then coat completely with the bread crumbs, patting to adhere.Heat oil in a
very large skillet over medium heat. Add
pork chops and cook until golden brown one ach
side and
serve!Enjoy!
Share the post "Kotlety
schabowe w parmezanowej panierce /
Parmesan-Crusted
Pork Chops"