Wykonanie
Przepis na
schabowego z
parmezanem czekał na publikację dość długo. Z braku czasu (weekend na uczelni) nie miałam kiedy do niego "przysiąść". Dziś nadeszło jego 5 minut.Historia głosi, że pierwotny kotlet
schabowy było to
mięso z kością panierowane w
parmezanie i smażone na
smalcu. Teorii jak wyglądały pierwsze kotlety
schabowe jest wiele, równie dużo jest nowoczesnych modyfikacji tej potrawy. Ja postanowiłam połączyć przeszłość i czasy obecne: powstał kotlet
schabowy w panierce z dodatkiem
parmezanu.SKŁADNIKI:6 plastrów
schabu bez kości (ok 70g - porcja)3
jajkasól i
pieprz60 g
parmezanu1 szklanka
bułki tartejolej do smażeniaChyba wszyscy znamy proces przygotowywania kotletów
schabowych. Moja wersja nie różnie się praktycznie niczym od pozostałych - tyle, że pierwszą warstwę panierki stanowi
ser typu
parmezan.Plastry
mięsa rozbić delikatnie z obu stron tłuczkiem do
mięsa.
Jajka roztrzepać z
solą i
pieprzem a następnie obtoczyć w nich rozbite kotlety.Po wyjęciu z
jajek,
mięso obtoczyć w
parmezanie a następnie (bez ponownego obtaczania w jajkach) w
bułce tartej.Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym
oleju do zarumienienia panierki (ok 5 min z każdej strony)SMACZNEGOSwoje kotlety podałam (jak widać na załączonych zdjęciach) z plastrami smażonych
ziemniaków oraz
pomidorem i
czerwoną cebulą.
Parmezan użyty do panierowania znacząco zmienił smak potrawy - oczywiście na duży plus :)Mam nadzieję, że kotlet Wam zasmakuje.