Wykonanie
Składniki:około 300 g
zielonego groszku (polecam świeży w sezonie, poza sezonem mrożony)łyżka
oliwy z oliwek1
czerwona cebula1 ząbek
czosnkukilka plasterków szybki parmeńskiej (ewentualnie
boczku)około 30 g
sera pleśniowego (użyłam gorgonzola)
sól,
pieprz, odrobina suszonego
tymiankulistki świeżej
bazyliiulubiony
makaronPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekaną
cebulkę i smażymy chwilę aż się lekko zeszkli. Dodajemy pokrojoną w paseczki szybkę oraz
czosnek i smażymy jeszcze kilka minut (uwaga, żeby
czosnek się nie zrumienił bo gorzknieje).W międzyczasie gotujemy
makaron wg przepisu na opakowaniu.Dodajemy
groszek i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy
ser oraz około 1/3 szklanki
wody z gotowania
makaronu i mieszamy aż powstanie gładki i kremowy sos. Doprawiamy do smaku:
sól (oszczędnie bo
ser jest słony), pierz (sporo) oraz szczypta suszonego
tymianku.Ugotowany al dente
makaron dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy aż
makaron pokryje się sosem. Wierzch posypujemy listkami świeżej
bazylii.Smacznego!