ßßß Cookit - przepis na Groszek po florencku

Groszek po florencku

nazwa

Wykonanie

Składniki
250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego,)
4 plasterki cienko pokrojonego boczku podwędzanego
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie
Rozgrzać patelnię lub płaski rondel, wlać oliwę i drobno pokrojony czosnek. Dodać pokrojony boczek i mieszając smażyć aż się zarumieni, a tłuszcz z boczku się stopi. Dodać groszek, doprawić solą i pierzem, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć razem. Dodać tyle wody, aby przykryć groszek. Gotować bez przykrycia aż cały płyn wyparuje, przez około 10 minut.
Wskazówki
W oryginalnych przepisach do groszku pod koniec gotowania dodaje się posiekaną natkę pietruszki. Nie widać jej na zdjęciu, bo groszek posłużył mi jako dodatek do MAKARONU Z GROSZKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM, gdzie natka nie była już konieczna, ale na pewno nie zaszkodzi jej dodać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/groszek_po_florencku/groszek_po_florencku.html