Wykonanie
Składniki250 g
zielonego groszku (świeżego lub mrożonego,)4 plasterki cienko pokrojonego
boczku podwędzanego2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy z oliweksól,
pieprzPrzygotowanieRozgrzać patelnię lub płaski rondel, wlać
oliwę i drobno pokrojony
czosnek. Dodać pokrojony
boczek i mieszając smażyć aż się zarumieni, a tłuszcz z
boczku się stopi. Dodać
groszek, doprawić
solą i pierzem, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć razem. Dodać tyle
wody, aby przykryć
groszek. Gotować bez przykrycia aż cały płyn wyparuje, przez około 10 minut.WskazówkiW oryginalnych przepisach do
groszku pod koniec gotowania dodaje się posiekaną
natkę pietruszki. Nie widać jej na zdjęciu, bo
groszek posłużył mi jako dodatek do
MAKARONU Z
GROSZKIEM I
SEREM PLEŚNIOWYM, gdzie
natka nie była już konieczna, ale na pewno nie zaszkodzi jej dodać.