Wykonanie
Bardzo popularny włoski sposób podania
makaronu z
zielonym groszkiem.Świeży , delikatny
groszek o słodkawym smaku i chrupiąca, aromatyczna pancetta.Doskonały smak, aromat i .....pełnowartościowy posiłek.Kilka składników, n iewielki wkład pracy i .....uwielbiam kuchnie włoską!Składniki:/ 2 porcje/
160-200 g
makaronu spaghetti2 plastry pancetty, pokrojone w kwadraciki (
boczek)1 łyżeczka
oliwy z oliwek½ szklanki
zielonego groszku (świeży lub mrożony/)1 ząbek
czosnku1/2
cebulisól,
pieprz do smakulistki świeżej
miętyser parmezan do posypania
makaronuPrzygotowanie:Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać pancettę i podsmażyć . Dodać drobno pokrojoną
cebulę,
czosnek , a następnie świeży, krótko podgotowany
groszek . Dusić ok. 4-5 minut / aż
groszek będzie miękki /.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Ugotować
makaron al' dente. Przecedzić i wsypać na patelnię z
groszkiem. Wymieszać. Podawać zaraz po przyrządzeniu posypując obficie
startym serem.
Makaron ozdobić świeżym listkiem
mięty .