Wykonanie
Wiosna nadchodzi dużymi krokami. Coraz więcej zieleni, przyroda powoli budzi się do życia. Na moim talerzu również goszczą piękne, zielone wiosenne kolory. Dziś zapraszam na pyszne wiosenne kotleciki. Jeśli jesteście na diecie, nie jecie
mięsa lub po prostu wolelibyście zasmakować jakiejś odmiany, to ta propozycja jest dla Was. Przygotowałam je z nowym produktem firmy Bonduelle "Gotowane na parze". Musiałam wykazać się olbrzymią silną wolą, by nie zjeść całego
zielonego groszku łyżeczką wprost z puszki...
... ach cóż to była za kolacja ...Składniki: (na 5 sztuk)3/4 szklanki
zielonego groszku Bonduelle "Gotowane na parze"3/4 łyżki
mąki pszennej pełnoziarnistejszczypta
bazylii (około 1/3 łyżeczki)
sól i
pieprz do smakuszczypta granulowanego
czosnku (dosłownie wziąć odrobinę w palce i przyprawić)1/4 średniej wielkości
czerwonej cebuli1 łyżeczka posiekanego
szczypiorku1 łyżka
oliwy z oliwek do smażeniaPrzygotowanie:
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1/2 łyżce
oliwy z oliwek. Przekładamy do miski. Dorzucamy 3/4 szklanki
zielonego groszku "Gotowane na parze" Bonduelle, posiekany
szczypiorek i
przyprawy (
sól,
pieprz,
bazylia oraz granulowany
czosnek). Wszystko razem ugniatamy (ja robię to ręcznie, ale można użyć np. widelca, blendera). Próbujemy, jeśli zajdzie taka potrzeba jeszcze doprawiamy. Na koniec dodajemy 3/4 łyżki
mąki pszennej pełnoziarnistej i znów mieszamy. Rozgrzewamy 1/2 łyżki
oliwy z oliwek na patelni, formujemy w rękach małe kotleciki i smażymy z obu stron do zarumienienia kotlecików.Pysznie, zdrowo i zielono. Kotleciki możemy podać same lub z ulubionym domowym sosem, np.
czosnkowym.Smacznego