ßßß
Jagodowiec - delikatny serniczek na wzór sernika brzoskwiniowego Melba . Do jagodowca nie nadają się, niestety, borówki amerykańskie - uda się, ale ani kolor, ani smak nie będzie już ten sam... Spód jagodowca to delikatne biszkopty, ale można użyć dowolnych ciastek. Wykończony jagodową galaretką i owocami. Dla nas to prawdziwy rarytas, polskich jagód nie jedliśmy już dobrych kilka lat - smakował jak milion dolarów ;-). Polecam!Składniki na spód:100 g podłużnych biszkoptówFormę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki), następnie na jej dno wyłożyć biszkopty, jeden przy drugim, w razie konieczności przycinając je do wielkości formy.Składniki na masę serową:500 g jagódświeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny1 opakowanie galaretki jagodowej (na 375 ml wody)5 łyżeczek żelatyny w proszku lub 5 listków żelatyny250 g serka mascarpone, schłodzonego300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonejcukier puder - tylko w razie potrzeby, do dosłodzeniaJagody i 3 łyżki cukru umieścić w garnuszku, zagotować, tylko do rozpuszczenia się cukru. Zmiksować blenderem na puree, przetrzeć przez sitko. Dodać sok z cytryny, wymieszać do połączenia, odłożyć.Żelatynę w proszku zalać małą ilością zimnej wody (ok. 4 łyżek), tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut.Galaretkę jagodową i namoczoną wcześniej żelatynę zalać 150 ml wrzącej wody i rozpuścić. Całkowicie wystudzić do temperatury pokojowej upewniając się, że jest dobrze rozpuszczona i bez grudek (w razie konieczności ponownie podgrzać - nie gotować! - i wystudzić).W misie miksera umieścić mascarpone, krótko ubić/utrzeć. Dodać puree jagodowe (jest bardzo rzadkie) i zmiksować do połączenia. Dodać galaretkę z żelatyną i zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i bardzo delikatnie wymieszać z resztą składników. Skosztować - jeśli masa serowa jest mało słodka można dodać przesiany cukier puder i delikatnie wymieszać.Przygotowaną masę natychmiast przelać na biszkopty ułożone w tortownicy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia masy jagodowej.Ponadto:1 opakowanie galaretki jagodowej (na 375 ml wody)300 g jagódwiórki kokosowe, do dekoracjiGalaretkę jagodową rozpuścić w 200 ml wrzącej wody, odstawić do całkowitego wystudzenia. Jagody wysypać na wierzch stężałej masy serowej, zalać galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia.Po stężeniu sernik wyjąć z tortownicy, boki obsypać wiórkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).