ßßß Cookit - przepis na Herbatnikowe ciasto jagodowe

Herbatnikowe ciasto jagodowe

nazwa

Wykonanie

Jak zawsze przy niedzieli znajdzie się coś słodkiego do kawy. Tym razem brak piekarnika nie przeszkodził mi w planach i spokojnie mogłam wykonać swoje dzieło. Wyszło idealne, delikatne w smaku, a jeśli ktoś lubi słodkości mało słodkie to herbatnikowe ciasto jagodowe będzie dla niego w sam raz.
Składniki:
- 3 opakowania herbatników (pakowanych po 8)
- 1 opakowanie serka mascarpone
- słoiczek jagód
- 3 łyżeczki żelatyny
- 6 łyżki cukru pudru
- 375 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania owoców. Fakt iż wykorzystałam gotowy słoiczek jagód przygotowanych w ramach zapasów zimowych przez moją mamę usprawnił moją pracę, ponieważ nie musiałam czkać aż owoce same puszczą sok podczas gotowania. Jedyne co musiałam zrobić to wrzucić jagody do rondelka wraz z 3 łyżkami cukru pudru i wstawić na mały ogień.
W oczekiwaniu na zagotowanie jagód, rozpuszczamy żelatynę we wrzątku, następnie dodajemy do rozpuszczonej już żelatyny dwie łyżki jagód z garnuszka i po dokładnym zmieszaniu wlewamy całość do gotujących się owoców. Mieszamy oraz odstawiamy do wystygnięcia na ok. 3-4 godz.
Pół pracy za nami. Teraz wystarczy wymieszać za pomocą miksera frużelinę owocową z serkiem mascarpone. Jeśli krem wydaje się mało słodki można dodać kilka łyżek cukru pudru. Po przygotowaniu kremu, w osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną kremówkę z 3 łyżkami cukru pudru.
Gdy mamy gotowy krem oraz kremówkę zabieramy się za ułożenie ciasta. Z racji iż nie dysponuję żadną blaszką wykorzystałam pojemnik na żywność, który spisał się idealnie.
Zaczynamy od ułożenia na spód herbatników. Na herbatniki kładziemy równomiernie jagodowy krem, następnie kolejna warstwa herbatników, które nasączamy sokiem z jagód.
Na końcu wykładamy kremówkę, na którą ląduje już ostatnia warstwa herbatników. Całość wkładamy do lodówki na minimum 2 godz.
Źródło:http://uzaleznieniwkuchni.blogspot.com/2013/11/herbatnikowe-ciasto-jagodowe.html