ßßß Cookit - przepis na Jogurtowy sernik jagodowy na zimno

Jogurtowy sernik jagodowy na zimno

nazwa

Wykonanie

Sezon owoców letnich w pełni. Nic tylko wybierać, przebierać... Czasami decyzja jest bardzo trudna. Człowiek przechadza się między straganami i kupiłby wszystko... Dziś padło na jagody. Oto niezbyt słodki jogurtowy sernik jagodowy na zimno.
Inspiracja Moje wypieki .
Jeśli przygotujesz ten jagodowy sernik, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
Czas przygotowania: 4 godziny
Składniki
Masa jogurtowa:
750 g jogurtu typu greckiego
130 g cukru pudru
24 g żelatyny
200 g śmietany kremówki 30 lub 36 %
350 g jagód
Jagodowy wierzch:
250 g serka mascarpone
3 łyżki jagód
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody. Pozwalamy się jej namoczyć, a następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
W misce mieszamy jogurt z cukrem pudrem. Do szklanki z z żelatyną dodajemy 4 łyżki masy jogurtowej i mieszamy, po czym dodajemy do pozostałej masy jogurtowej i miksujemy.
Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy jagody i znowu delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia, kontrolując co parę minut, aby masa się całkowicie nie ścięła.
Masę wykładamy do tortownicy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki do całkowego stężenia.
Składniki masy jagodowej dokładnie miksujemy i rozsmarowujemy na wierzchu sernika.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/07/jogurtowy-sernik-jagodowy-na-zimno.html