ßßß Cookit - przepis na Kimchi ogórkowe z imbirem

Kimchi ogórkowe z imbirem

nazwa

Wykonanie

Kimchi ogórkowe, lubicie? Proponuję przepis na kimchi ogórkowe z dodatkiem marchewki i imbiru. Tak, ogórki można wykorzystać na wiele sposobów. Obok ogórków kiszonych można również przyrządzić sałatkę z ogórków jak np. szybkie kimchi ogórkowe.
Kimchi to koreańska sałatka, którą często dodaję do domowych hamburgerów czy wypaśnych kanapek z mięsem. Lekko kwaśno słodki smak świetnie się komponuje z mięsem. Kimchi ogórkowe jest już gotowe w godzinę, a jeśli lubicie ostrzejsze kimchi to proponuję marynować kimchi przez noc albo dwie.
Składniki:
½ kg gruntowych ogórków
5 cm świeżego imbiru, pokrojonego w cienkie paski
1 marchewka, cienko pokrojona
1 młoda cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżka rybnego sosu
4 łyżki ryżowego octu
1-2 łyżeczki sol
1 łyżka cukru
pęczek świeżej kolendry
Pokrój ogórki w cienkie plasterki i wymieszaj z solą. Odstaw na 30 minut. Ogórki puszczą wodę. Nie odlewaj! Pokrój marchewkę w cienkie paski (u mnie spaghetti). Obierz czosnek, cebulę i pokrój w piórka. Pokrój kolendrę. Do ogórków dodaj ocet, chili i rybny sos. Wymieszaj a następnie dodaj resztę warzyw, kolendrę i jeszcze raz wymieszaj. Przykryj naczynie folią i odstaw na godzinę w pokojowej temperaturze. Jeśli lubisz ostrzejsze kimchi marynuj przez dobę również w pokojowej temperaturze. Tak przyrządzonym kimchi napełnij słoiki i przechowuj w lodówce.
Źródło:http://codojedzenia.pl/kimchi-ogorkowe-z-imbirem