Wykonanie
Z podanych składników wyszło mi sporo sosu, proponuję więc pierwszy raz zrobić go z połowy podanych porcji.
Sos jest bardzo pikantny i świetnie się sprawdza jako dodatek do grillowanych
mięs.Lista zakupów:300 g
cukru125 ml
wody220 ml
octu ryżowegook.30 g
papryczek chili1 łyżeczka startego świeżego
imbiru1 duży ząbek
czosnkuPapryczki
czosnek drobno posiekać.Do rondla wlać
wodę i
ocet, wsypać
cukier. Zagotować. Dodać starty
imbir i posiekane
chili i
czosnek. Gotować na małym ogniu ok. 20 min. aż część sosu się zredukuje. Wystudzić, przelać do słoiczka i trzymać w lodówce.Sos przygotować najlepiej dzień przed podaniem, aby smaki się dobrze przegryzły.Przepis pochodzi z książki Rachel Lane "Grillowanie".
Smacznego :)