ßßß Cookit - przepis na Kandyzowany imbir do herbaty [Pyszne Prezenty ♦ Boże Narodzenie 2015]

Kandyzowany imbir do herbaty [Pyszne Prezenty ♦ Boże Narodzenie 2015]

nazwa

Składniki

Wykonanie

Herbata imbirowa to jeden z najlepszych, najsmaczniejszych i najzdrowszych napojów jakie znam. Kilka razy spotkałam się ze sklepowym kandyzowanym imbirem i pierwsze co przychodziło mi na myśl to użycie go właśnie do aromatyzowania herbaty. Postanowiłam zrobić własną wersję ze świeżego korzenia, która wyszła pyszna, ostra i wyjątkowo aromatyczna. Jest dziecinnie prosty w przygotowaniu i pięknie się przechowuje.
imbir [średni korzeń]
cukier [1 szklanka + ok. 1/3 szklanki do obtoczenia]
woda [1 szklanka]
Obrać korzeń imbiru (najwygodniej jest zeskrobać wierzchnią warstwę metalową łyżeczką).
Pokroić na ok. dwumilimetrowe plasterki.
Wrzucić do garnka, zalać szklanką zimnej wody i doprowadzić do wrzenia.
Gotować przez ok. 10 min.
Po uplywie podanego czasu dodać szklankę cukru i gotować w cukrowym syropie przez ok. 40 min.
Odsączyć kawałki imbiru (nie wylewać syropu, świetnie nadaje się do herbaty!) i obtoczyć w cukrze.
Pozostawić na noc do przeschnięcia.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/12/kandyzowany-imbir-do-herbaty-pyszne.html