Wykonanie
            Share the post "Kandyzowany 
imbir w cukrze"Uwielbiam kandyzowany 
imbir! W końcu udało mi się znaleźć dobry przepis i 
mogę pogryzać go do woli. W smaku są słodko-pikantne i można go używać jako posypkę do 
lodów, do 
ciasteczek, bułeczek (o czym wkrótce), chociaż ja lubię go jeść jak 
chipsy.Polecam!Przepis znalazłam tutaj .Czas przygotowania:15 min, Czas gotowania 1 godzinaKandyzowany 
imbir (ok 450 g)Składniki:450 g młodego i świeżego 
imbiru (starsze i większe mają twarde włókna)5 szklanek 
wodymaksymalnie 450 g 
cukruPrzygotowanie:Obierz 
imbir ze skórki i pokrój na cienkie plasterki (najlepiej używając szatkownicy).Włóż plasterki do dużego garnka, zalej 
wodą i gotuj na średnim ogniu ok. 35 minut, lub do miękkości.Odcedź plasterki zachowując 1/4 szklanki 
wywaru.Zważ 
imbir i przygotuj tyle samo 
cukru. Przełóż go do dużej patelni, wsyp 
cukier i wlej pozostawiony 
wywar. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 20 min,lub do prawie całkowitego odparowania 
wody z 
syropu, od czasu do czasu mieszając.Przełóż 
imbir na kratkę do wystudzenia, uprzednio rozkładając pod nią np. folię aluminiową.Staraj się porozdzielać plasterki od siebie.Pozostaw na kratce przez min. 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.Po tym czasie posyp drobnoziarnistym 
cukrem i przełóż do przewiewnego naczynia. Można go przechowywać do 2 tygodni.Smacznego!

Share the post "Kandyzowany 
imbir w cukrze"



