Wykonanie
Share the post "Kandyzowany
imbir w cukrze"Uwielbiam kandyzowany
imbir! W końcu udało mi się znaleźć dobry przepis i
mogę pogryzać go do woli. W smaku są słodko-pikantne i można go używać jako posypkę do
lodów, do
ciasteczek, bułeczek (o czym wkrótce), chociaż ja lubię go jeść jak
chipsy.Polecam!Przepis znalazłam tutaj .Czas przygotowania:15 min, Czas gotowania 1 godzinaKandyzowany
imbir (ok 450 g)Składniki:450 g młodego i świeżego
imbiru (starsze i większe mają twarde włókna)5 szklanek
wodymaksymalnie 450 g
cukruPrzygotowanie:Obierz
imbir ze skórki i pokrój na cienkie plasterki (najlepiej używając szatkownicy).Włóż plasterki do dużego garnka, zalej
wodą i gotuj na średnim ogniu ok. 35 minut, lub do miękkości.Odcedź plasterki zachowując 1/4 szklanki
wywaru.Zważ
imbir i przygotuj tyle samo
cukru. Przełóż go do dużej patelni, wsyp
cukier i wlej pozostawiony
wywar. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 20 min,lub do prawie całkowitego odparowania
wody z
syropu, od czasu do czasu mieszając.Przełóż
imbir na kratkę do wystudzenia, uprzednio rozkładając pod nią np. folię aluminiową.Staraj się porozdzielać plasterki od siebie.Pozostaw na kratce przez min. 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.Po tym czasie posyp drobnoziarnistym
cukrem i przełóż do przewiewnego naczynia. Można go przechowywać do 2 tygodni.Smacznego!
Share the post "Kandyzowany
imbir w cukrze"