Wykonanie
W ubiegłym roku był
dżem z dyni i
jabłek, a w tym roku
dynia solo :) Niestety wysiadła mi waga kuchenna, padła bateria, więc składniki podaję "na oko". Użyłam również
cukru żelującego, bo trochę mi go zostało i chciałam go wykorzystać, ponieważ nie planuję robić więcej
dżemów.
Składniki:1 kg dyni obranejok 300-400 g
cukru żelującegosok z połowy
cytryny1-2 szklanki
wodytroszkę
imbiru do smakuSposób przygotowania:1. Obraną
dynię ścieramy na tarce jarzynowej, przekładamy do garnka z grubym dnem, podlewamy 1 szklanką
wody, smażymy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. W razie, gdyby
dynia przywierała do dna, to należy dodać
wody. Ja dodatkowo użyłam blendera kiedy
dynia była już miękka, by
dżem miał gładką konsystencję.2. Dodajemy
cukier żelujący,
sok z cytryny i
imbir, całość smażymy ok 5 minut cały czas mieszając.3. Gorący
dżem przekładamy do słoików wcześniej przygotowanych, zakręcamy i przykrywamy ręcznikiem lub ściereczką. Zostawiamy tak aż do ostygnięcia.4. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy
mieć większą pewność, że
dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i
dżem jakoś się trzyma:)Smacznego!!!
yba