Wykonanie
Składniki:6
cytryn,400g
cukru,40g
imbiru,300ml
wody.Przygotowanie:
Cytryny sparzyć, odciąć końcówki i pokroić w plasterki.
Imbir obrać i pokroić w plastry.
Cukier rozpuścić w gorącej wodzie.
Cytryny i
imbir włożyć do słoiczków.
Imbir wkładać co kilka plasterków
cytryny. Zalać
wodą z
cukrem. Słoiki osuszyć, zwłaszcza w miejscu gdzie będzie nakrętka. Nakrętki również osuszyć. Słoiki dobrze zakręcić. Na dno garnaka położyć ściereczkę i na nią poukładać słoiki. Zalać zimną
wodę - tak by sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 15minut. Po pasteryzacji wyciągnąć słoiki i położyć na ściereczce nakrętkami do dołu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu odwrócić słoiki.
Smacznego!!!