ßßß
            
        
...Zimno tak, że aż strach, jakże rozgrzać się...?Ot i na to mamy ostatnio pyszny sposób - imbir do herbaty ! Poleciła mi go jakiś czas temu Zosia. (wielkie Ci dzięki!!!). przepis pochodzi z bloga Królowej Matki .Żeby nie było zbyt pięknie - mi się troszkę zcukrował. jeszcze nie wiem dlaczego, ale popracuję nad tym. Syrop jest pyszny.Jak się go robi?Składniki:200ml wody150-200g cukruok 5 cm korzenia świeżego imbiruI teraz tak. Wodę z cukrem gotujemy - na syrop.Ja zrobiłam tak, że jak tylko sie cukier z wodą wymieszał, to wrzuciłam drobno pokrojony imbir. I następnie gotowałam ok 20 min. Bo chciałam, by po pierwsze syrop nasiąknął smakiem imbiru, a po drugie, aby syrop był gęściejszy, a nie taka woda... (nie wiem czy słusznie).Po tym czasie, za radą Królowej zostawiłam jeszcze na 5 min w garnuszku imbir i dopiero po tym czasie odcedziłam imbir od syropu. (Normalnie przez sitko małe).Syrop zamknęłam w słoiku.Wyszło przepysznie (własnie piję sobie herbatkę z syropem). Słodko-cierpki smak imbiru w herbacie. No po prostu palce lizać ;-)
Wydrukuj przepis