Wykonanie
Tradycyjny mus z
jabłek wzbogaciłam o smak
imbiru, który dodaje orzeźwienia, lekkiej ostrości a i posiada dużo właściwości zdrowotnych. Jak każdy mus świetnie pasuje i na kanapki, i do ciasta, owsianki, jaglanki co tam chcecie. Mniam :DSkładniki:3 kg
jabłekokoło 100 ml
wody60 g
imbirucukier do smaku
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plasterki.Włóż do garnka i wlej
wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż
jabłka się rozpadną. Garnka nie przykrywaj a jeśli
jabłka są mało soczyste dodaj jeszcze odrobinę
wody. Obierz
imbir (najlepiej małą łyżeczką) i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do
jabłek. Podgrzewaj jeszcze chwilę a następnie zblenduj na gładki mus. Gotuj jeszcze z 10 minut niech sok odparuje a mus zgęstnieje. Ilość
cukru zależy od gatunku
jabłek, dojrzałości i naszych upodobań. Gdy mus będzie gotowy przełóż do wyparzonych słoików. Mus należy pasteryzować Tutaj znajdziesz instrukcje jak to zrobić.