Wykonanie
Bardzo lubię
imbir, dlatego zaciekawił mnie ten przepis na zrobienie domowego, kandyzowanego
imbiru i
syropu. Wyszedł rewelacyjnie i w ten sposób mamy rozgrzewające produkty na zimę ( jeśli oczywiście dotrwa ). Bardzo polecam :)
Składniki:- świeży
imbir (u mnie 15 dkg),-
cukier ( u mnie szklanka),-
woda (szklanka),-
sok z cytryny ( u mnie z połowy).Sposób wykonania:
Imbir obrać ze skórki ( najlepiej zeskrobać łyżeczką ) i pokroić w plasterki, a
potem na połówki lub ćwiartki, zależnie od tego jakie kawałki chcemy uzyskać.Przekładamy do garnka, zalewamy
wodą,trochę ponad poziom
imbiru i dosypujemy
cukier w ilości zależnej od
słodyczy jaką lubimy (trochę więcej niż waga
imbiru). Gotujemy około pół godziny, często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy sok wyciśnięty z
cytryny.
Imbir wyjmujemy z
syropu, studzimy i obtaczamy w cukrze. Ja zostawiłem go na noc do obeschnięcia. Powstały, gorący
syrop wlewamy do butelki i odstawiamy do góry dnem,żeby się zamknął ( jeżeli nie chcemy zużyć od razu ).