Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Arkadiusz ŚcichockiCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia tajskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)50 dag
piersi kurczakaMarynata:1 łyżeczka ziarenek
kolendry1 łyżeczka ziarenek kuminu (
kminu rzymskiego)1 łyżka posiekanego
czosnku1 łyżka świeżo startego
imbiru2 łyżki
sosu rybnego1 łyżka
curry w proszkuszczypta
kurkumy8 łyżek
mleka kokosowego3 łyżki
cukru palmowegoSos
orzechowy:12 dag uprażonych niesolonych
orzeszków ziemnych (można też użyć
masła orzechowego)3-4 posiekane ząbki
czosnku1/2 posiekanej
cebuli1-2 łyżki czerwonej pasty
curry1 łyżeczka
sosu rybnego8 łyżek
mleka kokosowego4-6 łyżeczek
soku z limonki2-3 łyżeczki
cukru palmowegoSos
ogórkowy:4 łyżki
octu ryżowego1 łyżeczka
cukru2-3 łyżki startego na drobne wiórki świeżego
ogórka2 posiekane
szalotki3-4 drobno pokrojone
papryczki chiliSzaszłyki z sosem
orzechowym - sposób przygotowania: Przygotuj szaszłyczki:
piersi kurczaka delikatnie rozbij, starając się, aby
mięso było jak najcieńsze, ale uważając, aby go nie uszkodzić. Upraż
kolendrę i kumin, a
potem pokrusz je w moździerzu. Połącz z pozostałymi składnikami marynaty, włóż
piersi kurczaka i odstaw na noc. Następnie pokrój
kurczaka w długie wąskie paski (marynaty nie wylewaj) i ponadziewaj jak harmonijkę na drewniane szpadki do szaszłyków (szpadki namocz wcześniej w wodzie, by się nie spaliły). Ułóż na grillu lub na ruszcie piekarnika, upiecz, co jakiś czas odwracając i smarując marynatą. Zrób sos
orzechowy: zmiel orzeszki w malakserze, wymieszaj z pozostałymi składnikami oprócz
soku z limonki. Jeśli
sos jest za gęsty, możesz rozprowadzić go odrobiną
bulionu. Gdy sos będzie gładki, dodaj
sok z limonki. Przygotuj sos
ogórkowy, mieszając wszystkie składniki. Oba sosy podawaj do szaszłyków. Szaszłyki możesz podawać bez sosu.ich jedzenie nie wymaga używania sztućców ani nawet talerzy. Zobacz przepis na: Szaszłyki z sosem
orzechowym Deser znany z restauracji serwujących dania kuchni tajskiej. Usmażone
banany możesz podać z sosem
czekoladowym lub
lodami. Zobacz przepis na
Banany w cieście
kokosowym Przekładaniec łasucha
Kokosowe,
migdałowe,
sojowe -
mleka roślinne coraz bardziej popularne
. Doprowadź do wrzenia. Następnie duś pod przykryciem przez 20 minut. 4. Dodaj
krewetki,
pomidory z
sokiem i
mleko kokosowe oraz wlej sos
chilli i
rybny. Zagotuj ponownie. Zupę podawaj w miseczkach posypaną zielonymi częściami
cebuli dymki. Sataye - tajskie szaszłyki z sosem
orzechowym Czas