Wykonanie
Satay to generalnie malajsko/indonezyjskie danie składające się z kawałków lub plastrów
mięsa –
kurczaka,
jagnięciny,
wołowiny,
ryby, etc. nadzianych na patyczki
bambusowe, które później są grillowane nad ogniskiem (z drewna lub węgla), i podawane z
ostrymi sosami. Jest ono jednak bardzo popularne również w Tajlandii. Poniżej przepis na uniwersalny sos, pasujący do każdej wersji satayu :)Składniki:80g prażonych niesolonych
orzeszków ziemnych(można zastąpić 2-3 łyżkami domowego
masła orzechowego)ząbek
czosnkupół łyżki ciemnego
sosu sojowegołyżka
sosu rybnegodwie łyżeczki startego
cukru palmowegocentymetrowy kawałek
imbirumała
czerwona chilliłyżeczka koncentratu z tamaryndowca100 ml domowego
mleczka kokosowegosok z całej
limonkiłyżka świeżej
kolendryPrzygotowanie jest banalnie proste. Miksujemy wszystkie składniki na sos. Lepiej nawet, gdy orzeszki,
chilli i
kolendra nie zmiksują się zupełnie. Sprobować. Jeżeli jest za mało słone do dolać
sosu rybnego, za mało słodkie to więcej
cukru, za mało kwaśne -
sok z limonki.