ßßß Cookit - przepis na Kuchnia tajska: sos satay

Kuchnia tajska: sos satay

nazwa

Wykonanie

Satay to generalnie malajsko/indonezyjskie danie składające się z kawałków lub plastrów mięsakurczaka, jagnięciny, wołowiny, ryby, etc. nadzianych na patyczki bambusowe, które później są grillowane nad ogniskiem (z drewna lub węgla), i podawane z ostrymi sosami. Jest ono jednak bardzo popularne również w Tajlandii. Poniżej przepis na uniwersalny sos, pasujący do każdej wersji satayu :)
Składniki:
80g prażonych niesolonych orzeszków ziemnych
(można zastąpić 2-3 łyżkami domowego masła orzechowego)
ząbek czosnku
pół łyżki ciemnego sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
dwie łyżeczki startego cukru palmowego
centymetrowy kawałek imbiru
mała czerwona chilli
łyżeczka koncentratu z tamaryndowca
100 ml domowego mleczka kokosowego
sok z całej limonki
łyżka świeżej kolendry
Przygotowanie jest banalnie proste. Miksujemy wszystkie składniki na sos. Lepiej nawet, gdy orzeszki, chilli i kolendra nie zmiksują się zupełnie. Sprobować. Jeżeli jest za mało słone do dolać sosu rybnego, za mało słodkie to więcej cukru, za mało kwaśne - sok z limonki.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2015/11/kuchnia-tajska-sos-satay.html