Wykonanie
W skali od 1 (najłagodniejsze) do 10 (najostrzejsze) na ile lubicie ostre potrawy? Ja pozostaję przy 6. Na warsztatach Blue Dragon wraz z
Gruszką z fartuszka dane nam było zrobić pikantny
makaron japoński. "Pikantny" to raczej eufemizm, bo jest piekielnie ostry. Więc jeśli nie jesteście fanami bardzo ostrych potraw, to zmniejszcie do połowy ilość ostrych składników. Najwyżej później doprawicie.Pikantny
makaron japoński2 łyżki
oleju roślinnego1 kawałek
imbiru długości kciuka, drobno posiekany3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę5
cebul dymek, drobno posiekanych400 g
mięsa wieprzowego mielonego1 saszetka sosu Seczuańskiego, np. Blue Dragon40 ml
octu ryżowego1
papryczka chilli, drobno posiekana w kosteczkę (bez pestek)1 łyżeczka
płatków suszonego
czerwonego chilli2 łyżeczki japońskiego
pieprzy Shichimi (można pominąć)320 g
makaronu jajecznego5 cm kawałek
ogórka, drobno pokrojony1 mały pęczek
kolendry1. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, aż będzie bardzo gorąca. Dodaj
olej,
cebulę dymkę,
imbir,
czosnek i wymieszaj. Smaż 30 sekund. Dodaj
mięso mielone i nadal smaż 4-5 minut, stale mieszając, aby
mięso się nie posklejało. Dodaj sos seczuański,
ocet ryżowy, wymieszaj i smaż nadal, często mieszając, aż masa będzie gęsta i lepka. Dodaj świeże
chilli,
pieprz japoński i podgrzej.2. Ugotuj
makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Makaron włóż do dużej miski, nałóż
mięso. Udekoruj
ogórkiem i
kolendrą. Podawaj gorące.
A teraz
wyniki konkursu z blue dragon.Jak widać wpis konkursowy udostępniło 188 osób
nagroda nr 1 - książeczka+ 2 sosy - Beata Kołtackanagroda nr 2: zupa miso+2 sosy wygrywa: Seven Days in Sunny JuneGratuluję. Czekam na wasze adresy max przez tydzień (do 4 . 11), jeśli nie będzie odzewu nagrody przepadają.