ßßß Cookit - przepis na Szybkie ciasteczka pomarańczowe — Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową

Szybkie ciasteczka pomarańczowe — Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową

nazwa

Składniki

Wykonanie

Szyb­kie cia­steczka poma­rań­czowe pachną prze­pięk­nie i jesz­cze lepiej sma­kują. To łatwy do przy­go­to­wa­nia sma­ko­łyk, jeśli tylko dys­po­nu­jemy kan­dy­zo­waną skórką poma­rań­czową.
Składniki ciasteczek pomarańczowych
2 szklanki mąki pszen­nej 650,
1/2 szklanki cukru trzci­no­wego,
1/2 szklanki oleju rze­pa­ko­wego,
2 jajka M-ki,
1 i 1/2 pła­skiej łyżeczki proszku do pie­cze­nia,
1 nie­duży sło­iczek kan­dy­zo­wa­nej skórki poma­rań­czo­wej,
1/2 fla­ko­nika aro­matu poma­rań­czo­wego.
Prze­pis na cia­steczka poma­rań­czowe jest banalny. Ze wszyst­kich powyż­szych skład­ni­ków zagnia­tamy cia­sto. Jeśli jest zbyt luźne, pod­sy­pu­jemy mąką. Jeśli zbyt zwarte, dole­wamy odro­binę oleju. Cia­sto roz­wał­ko­wu­jemy na gru­bość ok. 3–5 mm i wykra­wamy z niego dowol­nego kształtu cia­steczka. Możemy też ury­wać kawa­łeczki cia­sta, for­mo­wać z nich kulki i je roz­płasz­czać.
Cia­steczka poma­rań­czowe pie­czemy uło­żone na bla­sze wyście­ła­nej papie­rem do pie­cze­nia, w tem­pe­ra­tu­rze ok. 200°C do deli­kat­nego zaru­mie­nie­nia (ok. 10 min). Pamię­tajmy, żeby nie zru­mie­nić ich zbyt mocno, ponie­waż wtedy poma­rań­czowy aro­mat ustąpi miej­sca inten­syw­nej goryczce mocno wypie­czo­nego, kru­chego cia­sta.
Cia­steczka wycho­dzą dość słod­kie, a posy­pane cukrem trzci­no­wym przed pie­cze­niem lub polu­kro­wane zaraz po — będą jesz­cze słod­sze. Lukier możemy spo­rzą­dzić na bazie nie­wiel­kiej ilo­ści soku poma­rań­czo­wego i cukru pudru. Cia­steczka na zdję­ciu powy­żej są zupeł­nie zwy­czajne 🙂 Jak wyglą­dają inne cia­steczka z posypką cukrową może­cie zoba­czyć w tym wpi­sie . Smacz­nego!
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/szybkie-ciasteczka-pomaranczowe-kruche-ciasteczka-ze-skorka-pomaranczowa