Wykonanie
Moja
dynia w końcu urosła, no może nie była jeszcze całkiem taka olbrzymia, ale była już piękna i żółciutka jak słoneczko. Nie potrafiłam dłużej opierać się pokusie i poszłam do ogrodu i ją zerwałam. Faktycznie, była dość sporych rozmiarów, więc została podzielona na kilka części z których powstały różne potrawy. Jedną z nich są właśnie racuchy, na które przepis znalazłam tutaj . Delikatne, mięciutkie i bardzo smaczne.
Składniki:1/4 dyni2
jajka1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier do smaku
olej do smażeniaWykonanie:
Dynię myję, obieram a miąższ ścieram na tarce o drobnych oczkach. Wbijam
jajka, dodaję
cukier do smaku i
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Na patelni rozgrzewam
olej i kładę łyżką niewielkie placki ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smażę na rumiano z obu stron. Osączam na ręcznikach papierowych i posypuje
cukrem pudrem.