Wykonanie
Poziom trudnościPyszne, szybkie, kolorowe danie. Kombinacja
mięsa,
pomidorów,
makaronu i świeżego
groszku wywołuje w ustach eksplozję smaku.Smak jest w życiu bardzo ważnym elementem. To jeden ze zmysłów, silnie związany z węchem. Receptory smakowe zwane kubkami smakowymi rozpoznają 5 podstawowych smaków – słodki, gorzki, słony, kwaśny oraz umami. Umami (receptor kwasu glutaminowego) to najpóźniej odkryty smak. Smak umami można znaleźć w
mięsie,
parmezanie i
roqueforcie, w wodorostach,
sosie sojowym i rybnym, w pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach i grzybach. Smak ten można również znaleźć w glutaminianie
sodu – chemicznej
przyprawie wykorzystywanej w azjatyckiej kuchni,
przyprawie, którą wyizolowano z wodorostów listownicy japońskiej zwanej kombu. Obecnie suszone kombu jest eksportowane z Japonii do wielu
krajów na całym świecie, gdzie jest wykorzystywane dużo chętniej niż jego chemiczny odpowiednik. Umami jest balansem smaku i zapachu potrawy, dzięki niemu lepiej wyczuwamy jakość potraw.Porcja dla 5 osóbSkładniki:
Sos pomidorowy:2 łyżki
oliwy z oliwek3 ząbki
czosnku½ pęczka świeżej
bazylii1 duży (900 ml) słoik lub 2 puszki
pomidorów konserwowychsól i
pieprz do smaku1 łyżeczka
octu balsamicznegoPozostałe składniki:2 łyżki
oliwy z oliwek8 sztuk białej, surowej
kiełbasy500 g
makaronu spaghetti1 łyżeczka
soli500 g strączków
groszku cukrowego (250 g obranego
groszku)kawałek
parmezanu do przybraniaSposób przygotowania:
Groszek wyłuskać ze strąków, odstawić.
Na patelni rozgrzać
oliwę, z każdej
kiełbaski wycisnąć 4-5 klopsów wprost na gorącą patelnię.
Wszystkie klopsy usmażyć i odstawić w ciepłe miejsce. W sporym garnku zagotować
wodę z
solą i ugotować w niej
makaron spaghetti na al dente.
Czosnek obrać i posiekać.
Z
bazylii odciąć łodyżki i drobno pokroić.
Na patelni po klopsach rozgrzać
oliwę, podsmażyć
czosnek i łodyżki
bazylii.
Dodać pokrojone lub rozgniecione w dłoni
pomidory ze słoika wraz z zalewą, zagotować. Posolić i popieprzyć do smaku, dodać
ocet balsamiczny.
Wyłączyć pod sosem, dodać pokrojone w paski listki
bazylii.
Makaron odcedzić, zostawiając w garnku 2-3 łyżki
wody z
makaronu. Do garnka z
makaronem przełożyć klopsiki.
Wszystko zalać
pomidorowym sosem.
Całość zamieszać, dodać
groszek i jeszcze raz zamieszać.
Przełożyć na talerze, przyozdobić (ściętymi obieraczką do warzyw)
płatkami parmezanu.
Smacznego!