Wykonanie
Poziom trudnościTen
makaron jest bardzo aromatyczny.
Słodycz migdałów wspaniale komponuje się z kwaśną
cytryną i pikantnym
czosnkiem, a do tego
pomidory,
bazylia,
ser.Warto spróbować! Przecież Włosi wiedzą co dobrePorcja dla 5 osóbSkładniki:250 g
makaronu spaghetti1 pęczek (doniczka) świeżej
bazylii4 ząbki
czosnku100 g blanszowanych lub całych
migdałów⅓ łyżeczki
soliszczypta
pieprzuszczypta
cukrusok z połowy
cytryny70 g
parmezanu lub pecorino500 ml (1 słoik)
pomidorów konserwowych (lub z puszki)6 łyżek
oliwy z oliwekSposób przygotowania:
Migdały (można użyć
migdałowych płatków) uprażyć na suchej, gorącej patelni przez ok. 4-5 minut i wystudzić.
Makaron ugotować al dente, w posolonej wodzie według instrukcji.
Czosnek obrać i razem z listkami
bazylii zmiksować w blenderze.Dodać
migdały i jeszcze przez chwilę miksować (sos nie powinien być gładki).Na końcu dodać
sól,
pieprz,
cukier i
sok z cytryny, zamieszać.
Parmezan utrzeć do dużej miski, dodać pokrojone lub rozgniecione
konserwowe pomidory i
oliwę z oliwek.Dodać
migdałowo-
bazyliową masę i wymieszać.
Makaron odlać, pozostawiając ½ szklanki
wody z gotowania. W misce połączyć
makaron z sosem, dolać trochę
wody spod makaronu.Podawać na ciepło.Smacznego!