Wykonanie
Spaghetti z polędwiczką wieprzową w
parmezanowym sosie z
groszkiem cukrowym, różowym
pieprzem i
pietruszkąNa dworze okropny ziąb, chmury ani na chwilę nie odsłaniają słońca, a z nieba spada lodowata mżawka, jednym słowem jest okropnie, brrrr! W takich sytuacjach warto zjeść coś kolorowego. Dzisiejsze różowo zielone spaghetti będzie idealne. Kremowy sos z dużą ilością
parmezanu, chrupiący
groszek cukrowy, aromatyczny różowy
pieprz, świeża
natka pietruszki i delikatna polędwiczka. Pyszności! I już się uśmiecham!
Dla 4 osób przygotuj:1 opakowanie
makaronu spaghetti4 duże łyżki różowego
pieprzu (w ziarnach)1 pęczek
natki pietruszki1 polędwiczka wieprzowa średniej wielkości3 garści startego
parmezanu1 ząbek
czosnku2 garści
groszku cukrowego2
szalotki1 szklanka słodkiej
śmietanki 18% (do zup i
sosów)6 dużych łyżek
oliwy z oliweksólNastaw posoloną
wodę na
makaron i ugotuj go według instrukcji na opakowaniu.
Szalotkę i
czosnek pokrój w drobną kosteczkę.
Groszek cukrowy potnij w cienkie paseczki.
Polędwiczki wieprzowe potnij na małe kawałki. Rozgrzej dużą głęboką patelnię i wlej na nią 3 duże łyżki
oliwy z oliwek, dodaj pocięte
mięso i usmaż na złoto. Następnie przełóż je na talerz.
W tej samej patelni rozgrzej kolejne 3 duże łyżki
oliwy z oliwek, następnie dodaj
szalotkę i
czosnek. Mieszaj, aż
cebulka się zeszkli. Dodaj
groszek cukrowy,
śmietankę i 2 garści startego
parmezanu i różowy
pieprz i polędwiczkę wieprzową. Gdy
ser się rozpuści dodaj
sól (tyle ile lubisz).
Posiekaj grubo
natkę pietruszki. Wyłóż
makaron na półmisek, na wierzch przełóż sos z dodatkami. Wszystko obficie posyp resztą
parmezanu,
natką pietruszki i odrobiną różowego
pieprzu. Smacznego!